Банкеръ Daily

Финансов дневник

Иван Костов: Кой предупреди тези, които си изтеглиха парите от КТБ?

Ще  попитам само тези, които знаеха предварително и изтеглиха парите си от КТБ, от кого бяха предупредени. Така бившият премиер Иван Костов отговори на упрека на Йордан Цонев, че Лабораторията за изследване на риска не предвидила фалита на КТБ, следователно прогнозите й не са много надеждни. „Ние не се занимаваме с банкови и фирмени рискове”, допълни той пред Би Ти Ви. По думите му общо е мнението, че ДПС е организирало фалита на банката.

"Не е вярно, че фалитът на КТБ струва на българския гражданин огромна сума. Изплаща ги Фондът за гарантиране на влоговете. Държавата няма да загуби нищо. Правителството дори в момента е на печалба от заема, който изтегли. Този, който ще връща парите, е фондът. Въпросът е той откъде ще връща заема", категоричен бе Костов.

"Рисковете, които произтичат от този фалит, са огромни. Така че по-добре да спрем  разговора дотук и да се надяваме, че ще се възстанови банковата система, защото тя сега е уязвима. Не искам да анализирам повече. Не бива. Има такива сектори – като този за пенсионните фондове, за които по-добре да не говорим, защото непремерените думи могат да предизвикат нарастване на страховете и опасностите. Затова в доклада не казваме всичко. Не желаем да люлеем държавата", допълни бившият премиер.

Той анализира и настоящата вътрешнополитическа ситуация: „Правителството е по-стабилно, отколкото парламентарното мнозинство. Това, което придава устойчивост на тази нестабилна политическа среда, е обстоятелството, че няма опозиция, няма патос и вдъхновение за промяна на това, което е станало”.

Костов смята, че правителството да се възползва от общата слабост, за да направи реформите. „Сложно е, но е възможно да се постигне”, посочи той и добави, че повечето големи промени са правени в момент на тотална слабост на политическите сили.

„Това е надеждата. Ако не стане, знаете ли какво ще се случи? В българския парламент на следващите избори може да се окаже много мощна националистическа организация, както вече доминира в Англия, Франция, както спечели изборите в Гърция”, предупреди Костов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във