Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Юробанк" под чехъл до 2018-та

Европейската комисия одобри плана за преструктуриране на гръцката "Юробанк". Това стана след задълбочен анализ за парите, които Атина е инжектирала в банката през последните години.


"Юробанк" поема ангажимента да изпълни конкретни изисквания, които трябва стриктно да прилага до 31 декември 2018 година. Те включват намаляване на общите разходи на банката в Гърция до 800млн. европрез 2017-та. Друго изискване е продажбата на част от портфейла на банката от акции и облигации, така че до 21 декември 2015 г. техният размер е по-малко от 35 млн. евро.


Съгласно плана за преструктуриране "Юробанк" се задължава до 30 юни 2018 г. да намали портфейла си от чуждестранни активи от 12.9 млрд. евро до максимум 8.77 млрд. евро (или с 4.13 млрд. евро). Това изискване обаче е свързано с определени условия, от които зависи с каква част от дъщерните си дружества ще се раздели банката. Ако гръцкият кредитор получи допълнителна държавна помощ над 1 млрд. евро пред следващите четири години, ще трябва да се раздели с още 3.5 млрд. евро от активите си извън Гърция, съгласно изискванията на плана. В него обаче не се посочва точно с кои свои дъщерни дружества трябва да се раздели банката. Най-големи са банките й в Румъния (3.85 млрд. евро), България (3.06 млрд. евро) и Кипър (2.95 млрд. евро), а по-малките са в Сърбия (1.59 млрд. евро), Люксембург (1.1 млрд. евро) и Украйна (665 млн. евро). Според тези данни, ако "Юробанк" продаде бизнеса си в Украйна и Румъния, ще може да изпълни изискванията за свиване на активите си в чужбина от 12.9 млрд. на 8.77 млрд. евро.


След рекапитализацията през лятото на 2013 г. 95% от акциите на "Юробанк" станаха собственост на Гръцкия фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund - HFSF). Последните резултат от стрес-тестовете показаха, че третата по големина гръцка банка се нуждае от допълнителен капитал в размер на 2.86 млрд. евро. "Юробанк" обаче ще покрие това изискване, тъй като във вторник успешно пласира емисията акции от 2.9млрд. евро. Банката привлече инвеститори като канадския фонд Fairfax, Capital Research and Management, Fidelity, Mackenzie и Brookfield, както и милиардера Уилбър Рос. Очаква се представители на Fairfax (с акции за 400 млн. евро) и Capital Research (с акции за 550 млн. евро) да получат места в борда.


Успешното увеличение на капитала прави "Юробанк" първият от четирите големи кредитора на Гърция, в който вече тече процес на приватизация, тъй като делът на Гръцкия фонд за финансова стабилност ще се свие до 35 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във