Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЮРГЕН ЩАРК Е НОВИЯТ ГЛАВЕН ИКОНОМИСТ НА ЕЦБ

Европейската централна банка обяви на 1 юни, че Юрген Щарк ще оглави икономическото управление, след като на 31 май изтече осемгодишният мандат на Отмар Исинг. В съобщението се казва също, че заместник-управителят на ЕЦБ Лукас Пападемос ще поеме ръководството на банковото управление за проучвания, което досега бе подчинено на Исинг. На този етап не е ясно само кой ще открива заседанията на управителния съвет за оценка на икономическото състояние на еврозоната, което правеше Исинг.
Петдесет и седем годишният Щарк - архитект на фискалните закони, предназначени да защитават еврото, може да се окаже най-твърдият борец с инфлацията от шестчленния изпълнителен борд на ЕЦБ, коментират икономисти. Те обаче подчертават, че Щарк няма да има същата власт като предшественика си, след като управителят на банката Жан-Клод Трише раздели отговорностите на Исинг. С други думи, в случая не може да се твърди, че един германски ястреб заменя друг.
Като шеф на икономическото управление, което следи паричната политика и икономическото развитие, Щарк (който е бивш вицепрезидент на Бундесбанк) ще отговаря за прогнозирането и формулирането на политиката на ЕЦБ. Управлението за проучвания, което се прехвърля на грижите на Пападемос, включва областите на икономическо моделиране, финансови проучвания и анализи на паричната политика.
Щарк е роден в Гау-Одернхайм, малко градче на Рейн с население от 4 хил. души на юг от Франкфурт. Женен е, с две деца. Следвал е икономика в университета в Хохенхайм и Тюбинген, а през 1975-а защитава докторат на тема международни финансови връзки. Постъпва на работа в Бундесбанк на 1 септември 1998 г. - четири месеца преди въвеждането на еврото като единна разплащателна единица на еврозоната. Редом с Исинг е един от най-страстните привърженици на паричната стратегия за борба с инфлацията на ЕЦБ, като основните й положения са наследени от Бундесбанк. Като заместник министър на финансите на германското правителство в периода 1995-1998-а Щарк е съавтор на законите за дефицита на Европейския съюз, изковани през 1996 г., за да защитят еврото. Той направи на пух и прах финансовите министри от Европа, задето са нанесли тежък удар върху доверието в единната европейска валута, когато са прекратили работата си по Пакта за стабилност и растеж през миналата година и отбеляза таланта им да увеличават вече впечатляващия брой предизвикателства, които предстоят.
Още през август 2005-а Щарк заяви, че скоростта на растеж на паричното предлагане по света изпраща ясни сигнали, че лихвите не могат да се запазят ниски. А през ноември коментира, че икономиката на еврозоната може да издържи на по-високи лихвени проценти.
Чест е да бъдеш приемник на Отмар Исинг - каза на 30 май пред репортери Щарк на тържеството за сбогуването му с Бундесбанк. - Нашите познания може и да са различни, но ние имаме същия фундаментален възглед за стабилна парична политика и усет какво може (и не може) да се постигне с нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във