Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Ю Би Ес" въвежда хибриден модел на работа

Швейцарският банков лидер "Ю Би Ес груп" ще разреши на две трети от персонала си да работи постоянно по хибриден модел - от вкъщи и в офиса, твърдят добре информирани лица, цитирани от световните финансови медии. Целта на банковото ръководство е да подобри конкурентните позиции на институцията при набирането на квалифицирани служители точно когато мнозинството американски конкуренти са възприели по-твърд подход. 

Главна роля за решението на кредитора са изиграли главният изпълнителен директор Ралф Хамерс и висшите мениджъри, допълват пожелалите анонимност източници.

"Ю Би Ес" е готова да предложи на персонала си гъвкавостта на хибридната работа в зависимост от длъжността и от местоположението на служителите. Вътрешен анализ на банката показва, че грубо две трети от нейната 72-хилядна работна сила в глобален план отговаря на условията за комбинирана служба от вкъщи и в офиса. Единствено служителите, чиято дейност изисква присъствието им на работните места като търговците и персонала на клоновете ще получат разрешение за незначителна или няма да имат никаква гъвкавост на работния график. Все пак, дори получилите оферти за хибриден труд ще трябва да се появяват на работа за някои дейности, съгласувани с шефовете им. Засега "Ю Би Ес"  не е определила точна дата за връщане в офисите.

Позицията на швейцарския банков лидер е сходна с тази на европейските й конкуренти като френската "Сосиете женерал". И е в рязък контраст с няколко американски банки, включително "Джей Пи Моргън Чейз", "Голдмън Сакс груп" и "Моргън Стенли", които разпоредиха на персонала си в Ню Йорк да се завърне по работните места. А това е белег на поне едно наследство от пандемията, наложила повече от година работа от "домашните офиси", от свободни стаи или от кухненските маси: фундаментално разминаване на работните практики между европейските и щатските кредитори. 

В глобален план подходът е различен.

Регистрираните във Великобритания банки "Ейч Ес Би Си" и "Стандард чартърд" вече оповестиха плановете си да позволят на служителите да работят от домовете си или от места близо до жилищата, за да ограничат присъствието в офисите и пътуванията с обществен транспорт. 

Персоналът на "Годмън Сакс" пък получи разпореждане да се яви на работа в банковата централа в Ню Йорк. Служителите на "Джей Пи Моргън" трябва да се върнат в офисите в САЩ по график от 6 юли нататък. Най-категоричен беше главният изпълнителен директор на "Моргън Стенли" - Джеймс Горман, който заяви в пряк текст: "Щом можете да ходите на ресторант в град Ню Йорк, ще можете да отидете и на работа и ви искаме обратно в офиса". Единствено "Ситигруп" е сред малкото големи американски банки, въвели хибриден работен модел, по който персоналът получи разрешение да работи от вкъщи два дни седмично.     

От европейските кредитори германската "Дойче банк" поиска от инвестиционните си банкери в САЩ да се върнат в банковите офиси до началото на септември.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във