Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Ю Би Ес" въвежда "данък евродепозит"

Швейцарският банков лидер "Ю Би Ес" е поредната банка, която ще започне да "таксува" депозитите в евро на някои от богатите си частни клиенти. Това е поредното доказателство за натиска, който оказват свръхниските базови лихви върху финансовия сектор.

От май "Ю Би Ес" въвежда комисиона от 0.6% върху всички частни спестявания над 1 млн. евро. Така собствениците им ще бъдат приравнени към частните банкови клиенти с аналогичните по големина депозити в швейцарски франкове и със сметките на корпоративните и на институционалните клиенти.

В специално изявление "Ю Би Ес" уверява, че работи в тясно сътрудничество с всички засегнати. Банковото ръководство пояснява, че налогът съответства на растящите разходи на компаниите от сектора да инвестират средствата от депозитите на паричния и на капиталовия пазар, на продължаващата политика на изключително ниски (отрицателни) лихви в еврозоната и на растящата регулация на ликвидността.

Европейската централна банка свали депозитната лихва под нулата в средата на 2014-а. В момента тя е 0.4% - все още малко над швейцарските минус 0.75% на депозитите по поискване.

Извън таксуването на депозитите "Ю Би Ес" има и още едно сериозно главоболие - съдебен процес във Франция по дело за данъчни измами, който може да приключи за банката с глоба до 4.9 млрд. евро. До този процес, за който все още не е определена дата, се стигна след провала на преговорите между швейцарците и френските власти за извънсъдебно споразумение. "Ю Би Ес" даде да се разбере, че не е съгласна нито с обвинението, че е помагала на богати клиенти да не плащат данъци, като са кътали средствата си зад граница, нито с юридическата интерпретация, нито с размера на глобата. Френската прокуратура поиска 1.1 млрд. евро без обвиняемият да признава вина, докато швейцарската група е по-склонна на споразумение за не повече от 300 млн. евро (колкото плати по аналогично споразумение с Германия през 2014-а). Анализаторът на Kepler Cheuvreux - Пийтър Казанова, коментира на 20 март, че "един съдебен процес може да е по-шумен от извънсъдебно споразумение, но за инвеститорите би бил и добра новина, че банката се бори да оспори обвиненията".

От друга страна, съдът може да накаже "Ю Би Ес" с глоба до 4.9 млрд. евро - половината от сумата, която по преценка на френските следователи френски граждани са изпратили в недекларирани офшорни фондове под управлението на швейцарската банка. Следователите обвиняват също швейцарските банкери, че са организирали различни инициативи за потребители във Франция, включително и турнири по голф и изложби, за да насърчат френските граждани да преместят активите си в Швейцария. И понеже "Ю Би Ес" няма право да "агитира" клиенти на френска земя, нейните служители там са използвали различни прикрития "а ла Джеймс Бонд" - криптирани компютри, бизнес карти без логото на кредитора, периодична промяна на хотелите, в които са отсядали. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във