Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Ю Би Ес" ужили най-богатите си клиенти

Швейцарският банков лидер "Ю Би Ес груп" планира да разшири обхвата на политиката си да "наказва" богатите клиенти за прекалено големите количества пари, които държат по сметките си. Причина са отрицателните лихвени равнища в Европа, които вероятно ще се задържат задълго. Банката, която постави в центъра на дейността си управлението на състоянието на богаташите, ще начислява годишна комисионна от 0.6% на депозити, съдържащи над 500 хил. евро, прилагана досега за суми от 1 млн. евро нагоре. Тя е с 20 базови пункта над депозитната лихва от минус 0.40% на Европейската централна банка.

Подобно на местния си конкурент "Креди Сюис груп", "Ю Би Ес" е изправена пред дилемата да губи пари, за да приема депозити на потребителите на услугите си или да начислява комисионни, които биха накарали клиентите да потърсят други убежища за богатствата си. Да припомним, че депозитната лихва на Швейцарската национална банка е минус 0.75 процента. За да смекчи "наказанието", институцията позволява изключения, еквивалентни на 20-кратния размер на минималните резерви - количеството пари, които кредиторите са задължени по норматив да държат в централната банка. Всичко над тази сума носи лихва от минус 0.75 процента. 

Решението на "Ю Би Ес" идва след съобщението на "Креди Сюис", че от началото на септември ще облага с 0.4% лицата, които държат над 1 млн. евро по сметките си.

"Ю Би Ес" информира в края на юли, че, считано от 1 ноември, ще въведе отрицателни лихви в размер на минус 0.75% на баланси от над 2 млн. шв. франка. "Креди Сюис" все още обмисля дали и тя да премине към подобна мярка.

Клиентите на "Ю Би Ес" могат да редуцират "наказателните" 0.6% като прехвърлят кеша си в "доверителни депозити на виждане" извън Швейцария - финансови инструменти, парите по които могат да се ползват след двудневно предизвестие. Тези депозити ще се облагат с годишна комисионна от 0.375 процента. Най-добрият сценарий за банката е потребителите да преместят свободните си средства в акции или облигации.

Кредитните институции отдавна се оплакват от ефекта на ниските лихви. Главният изпълнителен директор на "Ю Би Ес" - Серджо Ермоти, дори предупреди миналия месец, че нови парични стимули могат да доведат до ценови балон при акциите. В интервю за "Блумбърг телевижън" шефът на "Креди Сюис" - Тиджан Тиам - пък определи положението като "предизвикателство" и каза, че банката ще оповести мерки през август, за да промени ценообразуването и да защити приходите от кредитиране.

Много кредитори вече са прехвърлили отрицателните лихви върху институционалните клиенти със стотици милиони по сметките си. Те обаче се въздържат  да посягат на богаташите, за да не загубят бизнеса си. "Юлиус Бер груп" съобщи през юли, че някои потребители на банковите услуги са изтеглили пари заради разширеното  приложение на отрицателните лихвени проценти върху големите вложения, основно в швейцарски франкове и в евро. 

Растящото търговско напрежение между САЩ и Китай и все по-реалните перспективи за твърд BREXIT обаче означават, че Федералният резерв може да направи три лихвени редукции през тази година, прогнозират икономисти на "Голдмън Сакс груп". С други думи, поредният низходящ лихвен цикъл тепърва предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във