Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Ю Би Ес ще таксува депозитите във франкове

Ю Би Ес обяви в началото на седмицата, че от 21 декември започва да налага такси по сметките в швейцарски франкове на своите клиенти - финансови институции. Това се налагало заради задържалата се повече от година пазарна ситуация, която вреди на националната валута и налага допълнителни коригиращи действия, съобщиха на 10 декември от швейцарския банков лидер. Размерът на таксите ще се определя индивидуално за всеки клиент и трябва да насърчи потребителите да сведат до минимум балансите си в швейцарски франкове. Ю Би Ес прилага от август 2011-а временна такса на кешовите клирингови сметки, в които чистият капиталов приход е над определен таван (чийто размер не е оповестен публично).


Миналата седмица пък вторият по размер на активите швейцарски кредитор Креди Сюис груп информира, че от 10 декември въвежда отрицателна лихва от минус 1% по вложенията във франкове, след като инвеститорите насочиха парите си към Швейцария и Дания, търсейки по-сигурни активи от еврото.


Отрицателните лихви са признак, че швейцарските банки са под натиск да редуцират балансите си, коментира Джефри Кендрик от Номура интърнешънъл. Стейт стрийт корп. и Бенк ъф Ню Йорк Мелън - две от най-големите банки попечители в света - вече прилагат минусови лихви по швейцарските франкове и датските крони. Роял бенк ъф Канада също има отрицателни лихви по тези валути за някои клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във