Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Ю БИ ЕС ОРЯЗА ЗАПЛАТАТА НА ШЕФА СИ

Швейцарският банков лидер Ю Би Ес - най-големият в света мениджър на активи на богаташите, съобщи на ИНТЕРНЕТ-страницата си на 18 март, че възнаграждението на председателя на банковия борд Марсел Оспел за миналата година е паднало с 90 процента. Петдесет и осемгодишният Оспел е взел 2.57 млн. шв. франка за 2007-а срещу 26.6 млн. франка през 2006-а.
Банкерът, който обяви отдавна, че няма да вземе премии за миналата година, попадна в прицела на инвеститорите, след като Ю Би Ес отчете 19 млрд. щ. долара загуба от преоценка на активи, свързани с краха на щатския ипотечен пазар с ниско качество. Банковият борд предложи да се съкрати следващия му мандат начело на групировката от три на една година и подчерта за пореден път, че 2008-а ще е още една трудна година.
През юли 2007-а Ю Би Ес отстрани от поста тогавашния си главен изпълнителен директор Петер Вуфли след загубите, свързани с книжа с висок риск на хеджинговия фонд, управляван от банката. Впоследствие заради загуба шефовете си смениха и щатските играчи от бранша Ситигруп и Мерил Линч. Най-големите финансови фирми в света са съкратили над 30 хил. служители през последните седем месеца и са отчели преоценки и загуби за поне 195 млрд. щ. долара.
Швейцарската банка е имала позиции, свързани с щатски жилищни ипотеки с ниско качество за около 27.6 млрд. щ. долара в края на 2007-а. Други 5.9 млрд. щ. долара са вложени в ценни книжа, чиито лихви се определят на регулярно провеждани аукциони и които също имат проблеми с ликвидността, след като няколко търга се провалиха през първото тримесечие на тази година. Ръководството на Ю Би Ес взе мерки за подобряване на механизмите за контрол върху риска и въведе нови модели за управлението му и за оценката на щатските активи в сферата на жилищните недвижими имоти. Освен това се предприемат и действия за подсигуряване на достатъчно допълнителни средства за посрещане на задълженията в случай на продължителен период на пазарни сътресения. Банковата групировка е подготвила и детайлни планове за извънредни ситуации, ако избухне криза, които включват достъп до сигурно финансиране от пазара и от големи централни банки.
Ю Би Ес съобщи, че членовете на директорския борд, включително и главният изпълнителен директор Марсел Рьонер, са получили 39.1 млн. шв. франка през 2007-а, като за първи път бе обявено възнаграждението на всеки от тях поотделно. Най-високо платен през миналата година е бил Рори Тапнер - шеф на Азиатско-Тихоокеанското управление, който е взел 10.3 млн. франка. Отделно Вуфли, бившият главен финансов директор Клайв Стандиш, и бившият шеф на инвестиционното банково поделение Хю Дженкинс са получили общо почти 33 млн. франка през 2007-а. Тазгодишното възнаграждение на тримата бивши ще е общо 15.3 млн. франка, а през 2009-а те трябва да вземат 45.3 млн. франка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във