Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Ю Би Ес" наема психолози

Швейцарският банков лидер "Ю Би Ес груп" назначава психолози, анализатори на данни, специалисти по доставка на стоки и услуги и експерти по ценообразуване в опит да промени начина, по който се формират инвестиционни идеи и препоръки за клиентите. Реформите се осъществяват под ръководството на Хуан-Луис Перес, който в края на 2013-а оглави звеното за световни анализи на "Ю Би Ес", след като напусна предишния си работодател "Моргън Стенли". 

Новият подход се изпробва в момент, когато банки и брокерски фирми се подготвят да отменят дългогодишната практика на "обвързване" на разходите за проучвания с комисионите за търговските сделки в изпълнение на новите правила на Европейския съюз, влизащи в сила през 2018-а. Инвеститорите пък, които вече са притиснати до стената  от ниските лихвени проценти и високите такси, които начисляват на клиентите си, се очаква да намалят драстично обема на ползваните проучвания. 

Според Перес анализаторите ще могат да оцелеят в новите условия само ако се научат да задават по-добри въпроси и се откажат от трудно разбираемите клишета. Именно тук психолозите могат да помогнат на експертите да погледнат по различен начин темите и да ги формулират по-прецизно. За Перес е особено важно да не се употребява под път и над път думи като "рисков", които могат да бъдат интерпретирани по различни начини, нито дълги изречения, които объркват анкетираните. "Ю Би Ес" използва и специален въпросник, както и нови способи, за да отговори на запитванията, включително и нов световен екип от тесни специалисти в различни сфери - от анализатори на статистическа информация до експерти по разплащания и събиране на данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във