Банкеръ Daily

Финансовите приоритети, обявени от Трифонов:

ИТН залага приватизация на ББР и приемане на еврото

Николай Василев

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му ще предложи самостоятелно правителство начело с кандидат-премиер Николай Василев. В краткия списък с приоритети на предложения състав на Министерския съвет се открояват и няколко финансово-икономически, които заслужават специално внимание. 

Трифонов съобщи, че предложеният от ИТН кабинет ще работи за влизането на страната ни в еврозоната. Това изглежда напълно логично, при положение, че кандидат-премиерът Николай Василев е един от най-ярките застъпници на замяната на лева с еврото. В многократните разговори на "Банкеръ" с Василев през годините той винаги е застъпвал тезата, че България дори е закъсняла с присъединяването си към валутния съюз и включването ни към еврозоната трябва да се случи възможно най-бързо.

Когато за последно разговаряхме с бившия "царски министър" по темата, Василев подчерта, че е реалистично да влезем в еврозоната през 2024 г., ако следващото правителството си напише домашното. "Топката е в нашето поле. Ако нищо не направим до 2024 г., нищо няма да стане. Не става въпрос за изпълнение на критерии, а само за политическата воля на бъдещите управляващи. Ако те се върнат на въпроса има ли нужда изобщо да влизаме в еврозоната, сега ли, кога е по-добре, може до пенсия да не влезем", поясни Василев. Оказва се, че сега именно Николай Василев има шанс да оглави "следващия" редовен кабинет.

Другият обявен финансов приоритет на "Има такъв народ" е приватизацията на Българската банка за развитие. Според Трифонов 51% дял от банката следва да бъде продаден на стратегически чуждестранен инвеститор, а 49% да бъде пуснати за търговия на Българската фондова борса. 

Предложеният за премиер от ИТН Николай Василев лансира тази теза в разговор с "Банкеръ" в началото на юни. 

"Тази банка трябва да се приватизира, но политиците няма да разрешат това. Така тя ще си остане една от пробойните, през които изтичат средствата на данъкоплатците. Аз съм противник на насърчителното банкерство, създаването на такава специална банка е проблем, в дългосрочен план това винаги води до неприятности", каза тогава бившият вицепремиер в правителството "Сакскобургготски".

Съществуването на ББР в сегашния й вид бе поставено под въпрос, след като икономическият министър в служебното правителство Кирил Петков разкри, че осем фирми, част от които бяха посочени като свързани с Делян Пеевски, братя Домусчиеви, Румен Гайтански и Георги Самуилов, са получили кредити от банката за 1 млрд. лева. 

Ако останалите пет партии в новото Народно събрание подкрепят кабинета на ИТН, министър на икономиката и съответно принципал на ББР ще бъде Любомир Дацов. 

Дацов също разкритикува досегашната кредитна политика на ББР, казвайки, че проблемът е политическия модел на управление.

Няма проблем, че са давани кредити. Проблемът е, че вместо да се финансира малкия и средния бизнес, за което е създадена банката, парите са дадени на един тесен кръг бизнесмени, който е протежиран в последните няколко години. Стандартният човек няма достъп до капитала на тази банка. Отговорът защо са раздадени тези кредити е защото това е част от политическия модел и връзки, които стоят зад фасадата", посочи неотдавна предложеният от ИТН за министър на икономиката Любомир Дацов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във