Банкеръ Daily

Финансов дневник

ИТН: Ревизия на актуализацията на бюджета, еврото - под въпрос

Предложеният от ИТН за финансов министър Пламен Данаилов обяви, че ако бъде избрано правителство, ще има ревизиране на предложената актуализация на бюджета.

"Актуализацията, която внесе служебният кабинет, не беше съгласувана, включително фискалният съвет към парламента я съгласува с особено мнение", каза Данаилов пред БНТ.

"Ще направим ревизия на актуализацията - начинът, по който в момента е представена актуализацията на пенсиите, предполага изключително трудно изплащане на пълния размер. Ще отнеме много месеци ще генерира социално напрежение сред хората", смята Данаилов.

По думите му тъй като парламентът ще работи през август и няма да почива, в рамките на много кратко време ще бъде внесена нова актуализация за създаване на ясни, точно правила, прозрачни за всички и да се знае как се харчат парите.

В България от 2005 г. се говори за въвеждане на програмно бюджетиране - това значи, че финансирането на дадените цели и задачи е обвързано с ясни и прозрачни критерии. Тази прозрачност ще даде възможност на хората да знаят наистина как се харчат парите, подчерта Данаилов.

Според него това, което се предлага от служебния финансов министър Асен Василев, очевидно е по-лява политика.

Нашата политика е насочена към хората, към бизнеса, за да може да се получат достатъчно разумни заплати, да се даде възможност на бизнеса да се развива, да има по-голяма събираемост в бюджета и да може да се плащат достойни пенсии на нашите родители, отбеляза номинираният за министър на финансите.

Нито сме затваряли врата, нито сме казвали край, повече няма да разговаряме. Най-вероятно, още утре ще продължат разговорите, допълни Данаилов след края на днешното заседание на Националния съвет на БСП. Склонни сме да ги изслушаме, да чуем точно това, което ги е притеснило, допълни той.

Относно приемане на еврото Данаилов заяви, че това е доста голям и труден въпрос и той е дали, а не кога да бъде прието еврото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във