Банкеръ Daily

Финансов дневник

ИТН предлага 9% ДДС за плодове и зеленчуци, БСП - за лекарствата

"Има такъв народ" внесе законопроект, който предвижда ДДС за доставката плодове и зеленчуци да бъде намален на 9% вместо сегашната ставка от 20 на сто.

"Дългосрочната цел при въвеждането на диференцирана ставка за доставките на плодове и зеленчуци е изсветляването на сектора в рамките на 2 години и след това събиране на достатъчно информация за въвеждане на режим на обратно начисляване", са записали в мотивите към законопроекта от ИТН.

Вносителите смятат, че диференцираната ставка ще доведе до намаляване на данъчните измами и укриването на ДДС, ще намали значително нелоялната конкуренция и ще ограничи данъчното предимство за нелоялните икономически оператори, които получават укрит или невнесен данък добавена стойност.

Предложението на депутатите е промените в закона да влязат в сила от 1 януари 2022 година.

Засега не е ясно дали 46-ия парламент ще просъществува достатъчно дълго, за да разгледа този законопроект. 

В навечерието на бюджетната процедура за 2022 г.

По традиция промените в данъчните закони се коментират заедно със законопроекта за държавния бюджет за следващата година. Това най-вероятно ще се случи в следващото Народно събрание в периода ноември-декември. 

Пред депутатите ще стои и дилемата дали да запазят данъчните отстъпки за хотели, ресторанти, бебешки стоки и книги. Преди повече от година по идея на тогавашните управляващи от ГЕРБ с промени в Закона за ДДС парламентът намали ставката до 9% за ресторантите и кетъринга, настаняването в хотели и къмпинги, за книгите, учебните помагала и бебешките храни и пелени. 

Наскоро се появиха призиви тази мярка, първоначално въведена като антикризисна, да бъде запазена. В своя позиция от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) заявиха, че намаленото ДДС трябва да бъде запазено, защото е изключително ефективно и е помогнало за оцеляването на сериозна част от бранша. 

От БСП пък вероятно отново ще настояват за намаляване на ДДС на 9% за лекарствата, вместо настоящите 20 на сто.

Прагът за регистрация по ДДС ще бъде вдигнат

В законопроекта на "Има такъв народ" се предлага също вдигане на прага за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 на 165 000 лева. Законопроекти в този дух вече внесоха от "Демократична България" и ИБГНИ, което предполага, че в парламента ще бъде събрана достатъчно подкрепа, за да бъде прокаран този текст. 

Засега депутатите са категорични, че негативен ефект върху фиска няма да има.

"Подобряването на контрола върху големите компании ще доведе до по-добра събираемост не само с ДДС, но и с останалите данъци, тъй като, когато не се плаща определен данък, често и свързани други данъци не се събира", обясни Мартин Димитров от ДБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във