Банкеръ Daily

Финансов дневник

ИТН много искат да наложат Каримански в БНБ, смята Илиян Василев

ИТН много искат да наложат Любомир Каримански за шеф на БНБ, за да остане поне нещо от пребиваването им в първа позиция след избори. Защото може и да им е за последно, коментира бившият ни посланик в Москва и политически анализатор Илиян Василев по повод започналата процедура за избор на гуверньор.

Както "Банкеръ" вече писа, следващата седмица се очаква да станат известни имената на номинираните кандидати за управител на БНБ. Вероятно тогава ще бъдат приети правилата за избор на нов гуверньор в пленарната зала, а след това парламентарните групи ще разполагат с три дни да издигнат номинации. Едно от най-спряганите имена е именно на Любомир Каримански, но дори неофициално нито той, нито от ИТН потвърждават, че ще бъде издигнат за позицията.

Според Василев обаче това е поредната драма на егото на "Има такъв народ", защото няма как да постигнат избирането му, без да излязат от надменността на позицията си.

"Трябва да потърсят подкрепа, а не да чакат някой да им я даде. И тъй като позицията управител е много важна и символна, нормалната логика е да я потърсят. Но Слави Трифонов е на Олимп, сам", казва анализаторът.

По думите му ИТН нямат шанс, но могат да пречупят егото си и да потърсят съгласие. Илиян Василев обаче смята, че в хода на търсенето на съгласие партията на Трифонов ще трябва да отговаря за позицията си към служебното правителство. 

"Каримански атакува Асен Василев и Кирил Петков не по необходимост (защото това са служебни министри с ограничен мандат), а в синхрон с атаките от ГЕРБ и ДПС. Не постигнат ли съгласие, ще трябва да търсят подкрепа и от ДПС и ако я получат - да приключат", обобщава Василев.

https://www.facebook.com/ilian.vassilev.9/posts/10159627172314430

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във