Банкеръ Daily

Финансов дневник

Италия тегли 21 млрд. евро заем за спасяване на банките

Правителството на Италия ще поиска одобрението на парламента за заем в размер на 21 млрд. евро, с който да укрепи банковата система в страната.

По-голямата част от средствата ще отидат за спасяването на третата най-голяма банка в Италия – "Монте дей Паски", която трябва да набере 5 млрд. евро свеж капитал до края на декември. Институцията е смятана за най-слабата сред големите банки в ЕС, като надеждите за частно спасително финансиране избледняват. Това от своя страна ще наложи държавна помощ, която трябва да бъде одобрена от Европейската комисия.

Премиерът Паоло Джентилони определи искането към парламента като предпазна мярка и задължение на правителството в защита на спестяванията. "Ние вярваме, че е наше задължение да предприеме тази мярка и да защитим спестяванията. Надявам се, че всички политически движения в парламента ще споделят тази отговорност", призова той.

Финансовият министър на Пиер Карлo Падоан подчерта, че средствата ще бъдат използвани за осигуряване на адекватна ликвидност в банковата система. Той добави, че италианските власти обсъждат  схема за компенсиране на загубите за инвеститорите на дребно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във