Банкеръ Daily

Финансов дневник

Италия спасява с 900 млн. евро кооперативната банка "Пополаре ди Бари"

Италианското правителство одобри късно снощи спешно постановление за предоставяне на спасителна финансова помощ до 900 милиона евро на кооперативната банка "Пополаре ди Бари". Банката, която миналата седмица заяви, че се нуждае от спешна инжекция до 1 милиард евро, се бори да се справи с нарастващите загуби по кредити на фона на криза, която опустоши икономиката на Италия, особено в южната част на страната, където "Пополаре ди Бари" развива основата си дейност.

Финансовата институция бе поставена под специално управление от страна на централната банка в петък, но правителството на министър-председателя Джузепе Конте не успя да приеме спасителен пакет същия ден, защото няколко министри бойкотираха спешно свиканото заседание на кабинета.

Новото правителствено заседание се проведе в неделя вечерта и прие капиталова инжекция за банката, най-големият кредитор в слаборазвития италиански юг. Правителственият указ има за цел да създаде държавна "инвестиционна банка" в юга. "Правителството е на страната на спестителите и служителите на "Пополаре ди Бари" и се ангажира да го възобнови за доброто на икономиката на юг", каза министърът на икономиката Роберто Гуалтиери. Според правителствения план ще бъдат отпуснати до 900 милиона евро на държавната "Банка дел Медзоджорно-Медиокредито Централе", с които тя да финансира увеличаване на капитала на "Пополаре ди Бари". От тези средства 500 милиона ще бъдат използвани за бързо укрепване на финансовата сила на банката, а останалите ще бъдат заделени в случай на бъдещи нужди, твърдят източници, запознати с въпроса пред The Jerusalem Post.

Правителството иска в спасителния план да участва и фонда за гарантиране на депозитите, който се финансира от италианските банки. Той ще осигури до 500 милиона евро. Междубанковият фонд за защита на влоговете (FITD), чиито ръководители трябва да се срещнат тази седмица, обяви, че е получил молба за помощ от "Пополаре ди Бари", но иска първо да проучи бизнес плана на банката, преди да вземе решение.

Кризата в "Пополаре ди Бари" засили натиска върху крехката коалиция на Конте, обединяваща антисистемното движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия. Само часове преди заседанието на кабинета в петък вечерта министър-председателят каза, че банковата система е в добро състояние и няма да се нуждае от държавни спасителни мерки, което подтикна дясната опозиционна партия "Лига" да го призове да подаде оставка.

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо заяви в събота, че иска да знае защо централната банка е позволила положението на "Пополаре ди Бари" да се влоши толкова и кои банкови мениджъри са допуснали натрупването на толкова много лоши кредити.

Подобно на хиляди италианци, инвестирали спестяванията си в акции и облигации на местни банки, при спасителната операция 69 хиляди акционери в "Пополаре ди Бари" ще изгубят парите си в банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във