Банкеръ Daily

Финансов дневник

Италия се провря през законовите дупки

Европейската централна банка е изчислила, че италианските "Банка пополаре ди Виченца" и "Венето банка" се нуждаят от около 6.4 млрд. евро, за да подсилят балансите си.  ЕЦБ смята, че двете борещи се за оцеляване италиански кредиторки са платежоспособни, което е установила на база на резултатите от стрес-тестовете им и на други оценки. Тя е информирала за мнението си италианското министерство на финансите. 

Преценката за ликвидност е ключова, защото, според наредбите на Европейския съюз за банковите фалити, това е основно изискване за рекапитализацията на изпаднали в беда кредитори, без да се начисляват загуби на обезпечените притежатели на банкови облигации. "Венето" и "Виченца" са поискали държавни средства, за да успеят да осъществят реорганизацията и обединението си чрез т. нар. "предпазна рекапитализация", която трябва да бъде одобрена от ЕЦБ и от Европейската комисия. Преди два месеца двете кредитни институции внесоха в ЕЦБ план за преструктуриране, в който обявиха, че им трябват допълнително около 4.5 млрд. евро, за да попълнят капитала си. А в началото на седмицата "Венето" отчете загуба в размер на 1.5 млрд. евро за 2016-а. Ръководството й обясни, че депозитите са намалели през миналата година и че е необходимо увеличение на капитала, за да може битката да продължи дейността си.

Представители на ЕЦБ, на ЕК и на италианското финансово министерство разгледаха молбата за предпазна рекапитализация на съвещание в Брюксел на 3 април. Дебатите са били съсредоточени върху съвместимостта на искането на банките с европейските правила за държавна помощ, съобщи официален представител на италианската страна. Говорител на ЕК пък каза, че разговорите продължават и ще бъде намерено решение в рамките на няколко седмици. 

Коментаторът по европейски икономически въпроси на "Блумбърг нюз" и на италианския вестник "Република", а също и на член на редакционната колегия на "Файненшъл таймс" - Фердинандо Джулиано, отбелязва, че подобно на покаяли се пушачи европейските политици са решили да не спасяват банки. Но са установили, че навикът се изкоренява много трудно. Точен баланс не означава, че трябва да се спасява всяка банка по всяко време.

В момента Италия тества новите правила за банковите фалити и евентуалните законови пролуки. Защото след двамата малки регионални кредитори, за които става дума - "Венето" и "Виченца", идва редът на "Монте дей Паски ди Сиена". Четвъртата по големина на активите италианската банка също претендира за инжекция от държавни пари и за предпазна рекапитализация. ЕЦБ и ЕК сега проучват искането.

Регулаторите трябва да са много внимателни при "обследването" на изключенията, защото някои правителства могат да се възползват от тях и да държат на повърхността някои "банки-зомбита". Тези изкушения са особено силни в Италия, където много дребни инвеститори са били подведени да купят банкови облигации. И правителството се бори да спаси колкото е възможно повече кредитни институции, за да избегне прехода от ликвидна криза към политическа разправа.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във