Банкеръ Daily

Финансов дневник

Италия очаква пазарни решения за капиталовия недостиг в банките

Италианският министър на икономиката Пиер Карло Падоан очаква местните кредитори да намерят пазарни решения за нуждите от допълнителен капитал, след като проверките на Европейската централна банка показаха, че някои от тях имат недостиг.

Стрес-тестовете на ЕЦБ установиха, че две италиански банки - Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и Banca Carige SpA трябва да си набавят допълнителен капитал, за да отговорят на регулаторните изисквания. Те разполагат с по-малко от две седмици, за да изготвят планове как планират да се случи това.

Най-старата банка в света Monte dei Paschi di Siena има няколко възможности, за да запълни капиталовия дефицит. Това включва издаването на конвертируеми облигации в акции, които се смятат за капитал, продажба на свеж капитал, както и продажба на активи или дори сливане с по-голяма банка.

Друга възможности за базирания в Сиена кредитор е да отложи изплащането на получената държавна помощ до 2017 година.


"Ние сме уверени, че ще има пазарни решения за запълване на този дефицит", заяви Падоан на конференция в Неапол.


Monte Paschi разполага с време до 10 ноември да представи пред ЕЦБ подробен план за това как банката възнамерява да покрие разликата в капитала.

Другият италиански кредитор, който се провали на теста на ЕЦБ - Banca Carige заяви, че планира да продаде нови акции за най-малко 500 млн. евро и също така се е съгласил да продаде две застрахователни предприятия на Apollo Management Holdings за сумата от 310 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във