Банкеръ Daily

Финансов дневник

Италия и Испания с най-висок растеж от 70-е години на миналия век

Италия и Испания ще постигнат най-високата за последните повече от четири десетилетия скорост на икономическа експанзия през тази година - мощно възстановяване, което ще помоне на двете южни държави от блока на еврото да преодолеят миналогодишната дълбока рецесия. 

Испанският БВП ще се увеличи с 6.2% през 2021-а, а италианският - с 5.6%, показва публикуван на 16 август анализ на мненията на икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг". Тези стойности са, съответно с 0.3% и с 0.6% по-високи в сравнение с проучване, огласено през юли. 

По-оптимистичните перспективи показват как Южна Европа, която от години е нарицателен пример за дългови кризи и икономическа слабост, вероятно ще обърне тази страница. Това е особено важно за Италия, защото тя полага усилия да редуцира дълговото си бреме, което е толкова високо, че много експерти дори го окачествяват като екзистенциална опасност за еврозоната. 

Двете стопанства се възстановяват след понесените взможно най-тежки сред страните членки на блока поражения от COVID-19, когато стриктните карантини предизвикаха хаос в потреблението на домакинствата, в бизнеса и в изключително важния за икономиките туристически бранш. Подемът е "подгряван" отчасти от облекчаването на ограничителните противопандемични мерки и от плановете за инвестиции за милиарди евро, които ще дойдат от фонда за възстановяване на Европейския съюз. 

Засега обаче все още са налице причини този оптимистичен сценарий да не сработи. Никола Нобиле от "Оксфорд икъномикс" - лидер в областта на глобалните прогнози и анализи, който повиши до 6.1% прогнозата си за италианския растеж, коментира, че бъдещето остава "в голяма степен зависимо от еволюцията на пандемията". Той посочва, че "разпространението на вариант делта вероятно ще доведе до скок на заболелите от коронавируса, но напредъкът на имунизационния процес предполага, че всички нови вълни ще са значително по-слабо смъртоносни от предишните". 

Друго притеснение е дали Испания и Италия ще насочат ефективно европейските фондове към проекти, които ще увеличат седносрочните им перспективи за растеж предвид лошата им досегашна практика на харчене на пари на ЕС.  

Розовите прогнози за двете най-големи южни икономики са в контраст с далеч по-песимистичните очаквания за Германия - най-голямото европейско стопанство и традиционен двигател на европейския растеж. Икономистите, анкетирани от агенция "Блумбърг", орязаха юлските си прогнози за годишния подем на германския БВП с 0.2% - до 3.2% за 2021-а. Очакванията им за еврозоната като цяло са за 4.7% увеличение на БВП през тази и 4.4% през идната година.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във