Банкеръ Daily

Финансов дневник

Италианското правителство пое контрола над "Монте дей Паски"

Италианското правителство официално пое контрола над закъсалата банка "Монте дей Паски", след като оказа финансова подкрепа на институцията в размер на 5.4 млрд.евро. Инжекцията бе част от плана за възстановяването на банковия сектор в страната, за което властта задели около 20 млрд.евро.

През декември миналата година италианското правителство обяви плановете си да спаси "Монте", които включват прехвърлянето на лоши кредити за 28.6 млрд. евро в дружество със специално предназначение, ограничаване на възнагражденията на неговото висше ръководство и сериозни съкращения на персонала. след като базираната в Сиена банка не успя да събере нов капитал от частни инвеститори. Мерките бяха въведени след като банката не успя да събере нов капитал от частни инвеститори.

Друга част от заделените 20 милиарда са предвидени за "Banca Popolare di Vicenza" и "Veneto Banca". Тази операция включва непосредствени държавни разходи в размер на 5.2 млрд. евро плюс още допълнителни държавни гаранции за 12 млрд. евро, обвързани с продажбата на двете кредитни институции на Intesa Sanpaolo.

Според изданието "Файненшъл таймс" италианската банкова система е сред най-слабите в Европа, като тя разполага с около 200 млрд. евро под формата на лоши кредити

Въпреки мащабните мерки . Банките в Италия страдат от комбинация от лошо управление, ниски лихвени проценти, лоша рентабилност и икономически растеж, който е сред най-слабите в еврозоната от доста години насам. Очаква се италианската икономика да нарасне само с едва около 1% през година, което е малко повече от половината от средния темп на растеж в региона като цяло.

Очакванията на "Монте дей паски" са нетната печалба да достигне около 1.2 млрд. евро през 2021-а. В официално изявление институцията предвижда възвръщаемост на собствения капитал от над 10% през В този период броят на служителите ще бъде намален с близо 5500, а броят на клоновете ѝ до 1400 от около 2000 през 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във