Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Италиански банки чистят лошите заеми

Двете най-големи италиански банки "УниКредит" (UniCredit) и "Интеса Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) се обединяват с американския фонд за дялово инвестиране Kohlberg Kravis Roberts (K.K.R.) и с консултантската компания Alvarez & Marsal с намерението да отделят част от необслужваните заеми в портфейлите си в нещо като "лоша банка", информира "Файненшъл таймс". Очаква се новата обща компания да им помогне в борбата с планината от необслужвани дългове.


Със своя опит в преструктурирането и с инжекция от свеж допълнителен капитал двете фирми разчитат значителна част от заемите да бъдат изплатени обратно. UniCredit и Intesa Sanpaolo не посочват, поне засега, каква част от необслужваните заеми ще прехвърлят в лошата банка, но се предполага, че става дума за около 2 млрд. евро. Според информирани източници всеки от кредиторите ще прехвърли по около 1 млрд. евро. Но все още се преговаря какъв ще е делът на K.K.R и участието на Alvarez & Marsal. Предстои да бъде уточнено в каква степен банките ще имат контрол върху кредитите.


Идеята на проекта е чрез комбинирането на проблемните дългове и с помощта на външни експерти и капитал тези дългове да се възстановят по-лесно или да бъдат продавани на трети страни.


Съгласно предварителното споразумение, подписано между четиримата партньори, K.K.R. ще работи директно със задлъжнелите европейски компании, като им предлага финансови съвети или като се включи в мениджирането на компаниите. Американският фонд също може да инвестира средства в компаниите под формата на заеми или капитал.


Интересно е, че двете кредитни институции, които традиционно са съперници на пазара, този път ще се обединят, като подпишат меморандум за разбирателство. "Файненшъл таймс " определя това като безпрецедентно събитие не само за италианските банки, но и за цяла Европа.


През последните няколко години американските инвестиционни фирми са имали многобройни възможности да се възползват от сътресенията в банковия сектор на Европа чрез изкупуване на проблемни активи. А сега повече от всякога целта на най-големите европейски банки е да бъдат в добро финансово здраве, за да преминат успешно стрес -тестовете на Европейската централна банка. Според K.K.R. проектът на двете италиански банки може да се превърне в модел за работа и на другите им конкуренти в Европа, които искат да се съобразят с новите регулаторни правила.


Лошите кредити са се превърнали в проблем номер едно за италианските кредитори, след като страната преживя най-дългата рецесия след Втората световна война. Така наречените sofferenze (от италиански) или необслужвани заеми, за които се предполага, че най-вероятно никога няма да бъде погасени, възлизат на рекордните 162 млрд. евро през февруари според данни на банковата асоциация ABI.


Отписванията на лоши кредити и продажбата на търговски марки доведоха UniCredit до огромната загуба от 14 млрд. евро за миналата година, а Intesa отчете отрицателен финансов резултат от 4.55 млрд. евро. Загубите са следствие главно от агресивното почистване на балансите на банките в навечерието на регулаторната проверка на състоянието на кредиторите в еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във