Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Италианската "УниКредит" се завърна към печалба

Най-голямата италианска банка по активи "УниКредит" (UniCredit) отчита нетна печалба за първите три месеца на 2014 г. от 712 млн. евро. Положителният финансов резултат е в контраст със загубата от 15 млрд. евро през предходното тримесечие и представлява ръст спрямо 449 млн. евро, отчетени за първото тримесечие на 2013 година. В сравнение със същия период на миналата година печалбата на водещата европейска банкова група нараства с близо 60%.

"Този забележителен резултат, постигнат през първото тримесечие, доказва ефективността на нашата стратегия и показва, че групата е поела в правилна посока. Целта ни за годишна печалба в размер на 2 млрд. евро вече изглежда по-близко. Следвайки одобрения в началото на годината Стратегически план, работим активно, за да постигнем устойчива печалба във всички страни, в които оперираме, като се стремим да сме близо до клиентите си." Това коментира главният изпълнителен директор на групата Федерико Гицони.

Гицони подчертава, че положителният финансов резултат на "УниКредит" в голяма степен се дължи на подобрение на приходите в Италия, както и на традиционно доброто представяне на банките в Централна и Източна Европа. "УниКредит постигна тези финансови резултати, запазвайки стабилните си капиталови позиции и процента на покритие на заемите в просрочие, който е най-високият в Италия и сред най-високите в Европа като цяло", посочва Гицони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във