Банкеръ Daily

Финансов дневник

Италианската UniCredit ще елиминира 8 хил. работни места и 500 клона

Главният изпълнителен директор на италианската банкова група UniCredit - Жан-Пиер Мюстие, запозна на 3 декември обществеността с новия стратегически план за управление на институцията, която се бори упорито с бавния икономически растеж и с отрицателните лихвени проценти. Ключови моменти в него са, че банковите инвеститори ще бъдат възнаградени с 2 млрд. евро, които ще дойдат от обратно изкупени фирмени акции, че 8 хил. служители от почти 85-хилядния персонал на групата в 14 държави ще загубят работата си (9% от глобалната работна сила) и че ще бъдат закрити около 500 клона. UniCredit  обяви и отделно обратно изкупуване на акции на стойност, еквивалентна на 10% от тазгодишната печалба. Постъпленията и разходите се очаква да претърпят незначителна промяна до края на 2023-а и банката ще разчита на собствените си финансови възможности, а не на евентуални едри сделки за поглъщания и обединения. 

В официално изявление за медиите Мюстие увери, че целите на плана са "прагматични и постижими" и са "базирани на реалистичен набор от макроикономически предвиждания, които са по-консервативни от пазарните".

UniCredit се очаква да спести 1 млрд. евро в Западна Европа, което ще бъде постигнато отчасти чрез закриване на работни места и на клонове. Очакваните разходи от 1.4 млрд. евро ще бъдат осчетоводени през 2019-а и 2020-а. Мюстие ще насочи усилията си към по-нататъшното опростяване на банковата структура и към подобрение на начина, по който тя разпределя капитала си. UniCredit планира да създаде подчинена холдингова компания, която да контролира международните й операции и ще продължи да редуцира необслужваните заеми.

Акцентите от плана за възнаграждаване на банковите акционери е, както следва:

- Разпределяне на 40% от печалбата от 2020-а до 2022-а; 

- 30% ще са дивиденти в брой и останалите 10% ще дойдат от обратно изкупуване на акции; 

- Дивидентите ще нараснат до 40% през 2023-а, а приходите от изкупените фирмени книжа ще повишат общия размер на плащанията до 50 процента;

- Постъпленията от обратно изкупените акции в размер на 10% от тазгодишната печалба ще повишат плащанията към акционерите до 40% от сегашните 30 процента.  

Преди да представи официално новия си стратегически план, UniCredit предприе поредица от мерки през тази година, за да се освободи от нетипични за бизнеса й дейности. Банката се съгласи да продаде директния си дял от 9% в турската Yapi ve Kredi Bankasi на Koc Holding, с което на практика ликвидира съвместното си дружество в турския кредитор - акт, за който италианците ще понесат загуби за 1 млрд. евро. Преди това UniCredit продаде и дела си в италианската Banca Fineco. 

През последните седмици Мюстие разкри или наблегна на доста детайли от стратегическия си четиригодишен план. Той сподели, че очаква да види консолидация на европейските финансови институции едва след като пазарните оценки на фирмените им книжа се повишат, както и че италианският кредитор би предпочел да изкупува обратно собствените си акции вместо да сключва едри сделки. Заради по-суровата околна среда банката е заложила в плана си доходност на капитала си от над 8% - с 1% по-ниска от очакваните над 9% процента през 2019-а.  Въпреки трудностите UniCredit планира да запази коефициента на капиталова адекватност на първичния си капитал с 200-250 базови пункта над нормативните изисквания. Печалбата се очаква да се повишава с по едва 0.8% годишно до края на 2023-а, защото ниските и отрицателните лихвени проценти продължават да подяждат доходите от кредитиране в еврозоната. 

С обявените от UniCredit съкращения общият брой на елиминираните през тази година работни места от банките по света достига 73 400, 86% от които - в Европа. Лидер по редукции на работна сила сред европейските кредитори е германската "Дойче банк", която планира да се освободи от 18 хил. служители до края на 2022-а. На второ място е UniCredit, на трето - английската "Сантандер" с 5.4 хил. заявени редукции, четвърта е "Комерцбанк" - с 4.3 хиляди. Челната шестица оформят британските "Ейч Ес Би Си" с планирани съкращения на 4 хил. работни места и "Барклейз" - на 3 хил. до края на 2022-а. Информацията е систематизирана от агенция "Блумбърг" от официално подадените от банките данни през 2019-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във