Банкеръ Daily

Финансов дневник

IT специалисти изместват икономистите в банките

Дигиталните технологии силно намаляват броя на хората, заети в банковия сектор през последното десетилетие. Това каза по време на финансов форум: "Образование, кадри и растеж" банкерът Петър Андронов. "Част от банковите услуги могат и се предлагат дигитално", напомни той.

Тенденцията компютрите да изместват банковите служители вече е силно изразена в чужбина. "Броят на банковите клонове в Скандинавските страни например е по-малък, от колкото в България", обясни Андронов. По думите му тази тенденция, колкото и далечна да е влияе на сектора и у нас.

Най-съществена е промяната в структурата на банковите служители. "Поддръжката на дигиталните данни няма как да се случи без IT специалисти", обясни той.

В периода 2008-2015 г. броят на банковите служители е намалял със 7.8%, докато този на IT специалистите се е увеличил с 23 на сто. По думите на Андронов само за последните няколко години броят на банковите чиновници у нас се е свил от 34 000 на 30 000. Като тук обяснение може и да бъде фалитът на Корпоративна търговска банка.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във