Банкеръ Weekly

Финансов дневник

IT секторът скочи срещу забраната за онлайн "Гражданска"

Христо Христов

Interactive Advertising Bureau Bulgaria (ИАБ България), Българската уеб асоциация (БУА), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и ИКТ Клъстер подкрепят позицията на водещи застрахователи в страната, че забраната за сключването на застраховка "Гражданска отговорност” онлайн противоречи на естествения ход на дигитализиране на финансовите услуги, за да бъдат те по-достъпни за гражданите и юридическите лица. 

Това се казва в официална позиция на четирите организации. Те заявяват: "Смятаме, че аргументите, на които се базира предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) за забраната за сключване на застраховка "Гражданска отговорност” онлайн, са неубедителни и не са обвързани с възможностите за технологично решение за предоставяне на финансови услуги от разстояние." Всъщност основният мотив е, че при попълване на данни онлайн можело да се направи грешка и тя да не бъде уловена навреме, което ще накара застрахователите да откажат изплащане на редовна застраховка.

"Свободният пазар ни дава достъп до всякакъв тип информация, стоки и услуги. Интернет единствено помага този достъп да се осъществява по-лесно и затова се превръща в предпочитана форма на ползване от все повече потребители. Не считам, че щом мога да купя автомобил през интернет, трябва да ходя до нечий офис, за да си купя застраховката за него”, споделя Христо Христов, председател на УС на ИАБ България.

"Европейската практика показва, че улесненият достъп и гъвкавата процедура повишават търсенето на услугата, но също така са и предпоставка за създаване на по-добра комуникация и обмяна на данни между застрахователите и органите за контрол и организация на пътното движение", подчертават от ИКТ сектора.

И четирите организации искат да бъде организирана дискусия по темата, за да бъде направено предложение за промяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във