Банкеръ Daily

Финансов дневник

ИТ секторът се обяви против забраната за електронна "Гражданска отговорност"

Няколко организации от ИТ бизнеса - “Интерактив Адвъртайзинг Бюро” България (ИАБ България), Българската уеб асоциация (БУА), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и ИКТ Клъстер подкрепят позицията на водещи застрахователи в страната, че забраната за сключването на застраховка “Гражданска отговорност” онлайн, противоречи на естествения ход на дигитализиране на финансовите услуги, за да бъдат последните по-достъпни за гражданите и юридическите лица. Това се казва в официална позиция на представители на информационната и комуникационната индустрия по отношение на предлаганото изменение на Кодекса за застраховането, с което се забранява сключването на застраховка "Гражданска отговорност" от разстояние.

"Считаме, че аргументите, на които се базира предложението на Комисията за финансов надзор за забраната за сключване на застраховка „Гражданска отговорност” онлайн, са неубедителни и не са обвързани с възможностите за технологично решение за предоствяне на финансови услуги от разстояние", се казва още в съобщението.

Европейската практика показва, че улесненият достъп и гъвкавата процедура, повишават търсенето на услугата, но също така са и предпоставка за създаване на по-добра комуникация и обмяна на данни между застрахователите и органите за контрол и организация на пътното движение.

"Свободният пазар ни дава достъп до всякакъв тип информация, стоки и услуги. Интернет единствено помага този достъп да се осъществява по-лесно и затова се превръща в предпочитана форма на ползване от все повече потребители. Не считам, че щом мога да купя автомобил през интернет, трябва да ходя до нечий офис, за да си купя застраховката за него”, споделя Христо Христов, председател на УС на ИАБ България.

"Ние, долуподписаните представители на организации от бизнеса, считаме, че предложението за промяна е консервативно и изостава от европейските тенденции за въвеждане на електронни финансови услуги и съответно трябва да отпадне. Призоваваме към дискусия по темата, за да бъде изготвено предложение за промяна, което отговаря на пазарната ситуация, но също така и съобразено с тенденциите и държавната политика за развитие на електронно правителство", завършва писмото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във