Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИСТРОКАПИТАЛ ПРЕДЛАГА 49% ОТ ЕВРОБАНК

Преговорите, които словашкият фонд Истрокапитал води с консорциум от чуждестранни финансови институции за продажбата на ЕВРОБАНК, стигнаха до задънена улица. Консорциумът, в който влизат Международната финансова корпорация (част от групата на Световната банка), ЕБВР, Комерцбанк (Commerzbank), германската държавна банка Дойче Инвестиционс унд Ендвиклунг Гезелшафт и немският фонд Ай Ем Ай (IMI), предложи на словашкия фонд да му плати около 20 млн. лв. за акциите в банката, в която той контролира 97.5% от капитала.
Истрокапитал обаче поиска цената да бъде покачена до 24 млн. лв., тъй като през изминалата 2000 г. финансовите показатели на ЕВРОБАНК са се повишили средно с около 35 процента. Кандидат-купувачите обаче не са приели тази сума.
Последната новина около сделката е, че словашкият фонд ще предложи на консорциума да купи по-малък дял от капитала на банката - 49%, за който да плати около 20 млн. лева. Ако консорциумът приеме тази оферта, той ще си остане най-големият акционер в банката. Тримата водещи участници в него - ЕБВР, Комерцбанк и Международната финансова корпорация, ще получат по 15% от капитала, а Дойче Инвестиционс унд Ендвиклунг Гезелшафт и Ай Ем Ай ще придобият по 2 процента.
Истрокапитал ще запази 46.5% от акциите на ЕВРОБАНК, а 2.5% ще останат притежание на няколко дребни акционери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във