Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИСТРОКАПИТАЛ ИЗВАДИ ЕВРОБАНК НА ТЕЗГЯХА

Словашкият фонд Истрокапитал, който е собственик на 93.28% от капитала на българската ЕВРОБАНК, води преговори с консорциум от чуждестранни финансови институции за продажбата на своите акции в банката. Вестник БАНКЕРЪ научи, че в консорциума ще участват Международната финансова корпорация, която е част от групата на Световната банка, ЕБВР и една от най-големите частни немски банки Комерцбанк (Commerzbank). Според информация от заинтересованите лица, освен тях в консорциума ще се включи също или германската държавна финансова институция Дойче Инвестиционс унд Ендвиклунг Гезелшафт, или Ай Ем Ай (IMI) - германски инвестиционен фонд. От пресслужбата на Комерцбанк съобщиха за в. БАНКЕРЪ, че германската банка наистина проявява интерес към покупката на акции от българската кредитна институция, но конкретни преговори все още не са водени.


Много български банкери обаче са скептично настроени към възможността ЕВРОБАНК да бъде продадена на консорциум, в който участват такъв голям брой чуждестранни финансови институции.


Според изпълнителния директор на ЕВРОБАНК Роман Фечик, одиторите на всеки един от участниците в консорциума първо ще направят пълна проверка на правното и финансово състояние на банката и ще я оценят. Едва след това ще започнат конкретните преговори между Истрокапитал и чуждестранния консорциум за покупко-продажбата на кредитната институция.


В момента първите одиторски екипи вече работят в ЕВРОБАНК, а според Фечик преговорите с представители на консорциума ще започнат най-рано в средата на ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във