Банкеръ Daily

Финансов дневник

История на успешната реформа в българския банков сектор

Виолина Маринова и Шандор Чани
S 250 14c36f61 b691 4378 8453 9666fb87f7ab

Успешното преструктуриране и банковата приватизация през 90-те години са основа и силен фактор за формиране на този  пазар у нас - за усъвършенстването  и растежа на българските кредитни институции. Сега обликът на банковия сектор у нас вече се оформя от консолидацията, която от своя страна способства за  съкращаване на разходите, за постигане на висока  капитализация, за печелене на пазарни дялове и утвърждаване на завоювани позиции. Постепенно българските банки се превърнаха в печеливша инвестиция за международните финансови групи. Добър пример за тези процеси е историята на "Експресбанк", с която си взимаме сбогом след успешното й вливане в "Банка ДСК",  решение за което Българската народна банка взе на 27 февруари. 

Началото

"Експресбанк" е създадена през 1993 г. в резултат от сливането  на 13 търговски банки: "Девинска търговска банка", "Смолянска търговска банка", "Варненска търговска банка", "Провадийска търговска банка", "Транспортна банка", "Търговска банка-Червен бряг", ТБ "Рила банк - Дупница", "Силистренска търговска банка", "Търговска банка - Гоце Делчев", "Търговска банка - Кюстендил", ТБ "Възраждане - София, "Търговска банка - Разград".

Централното управление на "Експресбанк" първоначално е във Варна ( тя е единствената по онова време банка с централа извън столицата), а дейността и е ориентирана предимно към корпоративни клиенти. По-късно постепенно започва да активизира присъствието си на пазара на малки и средни предприятия, както и да навлиза в банкирането на дребно. Премества централното си управление в София, но запазва впечатляващата си сграда в морската ни столица. По същото време започва ново позициониране с нова офис концепция, развитие на специализирани финансови услуги като лизинг, факторинг и други.

Приватизацията 

През 1999 г. френската банкова група "Сосиете Женерал" плати 39.1 млн. щ. долара за 97% от акциите на Експресбанк. Под договора за приватизацията  й подписи положиха изпълнителният директор на Банковата консолидационна компания Петър Жотев, финансовият министър Муравей Радев и директорът на дирекция "Банкиране на дребно" във френската група Жан Луи Матеи.

Следвайки новата политика на централата в Париж, от 2000 г. "Експресбанк" започна бързо да развива банкирането на дребно. За две години и половина тя успя да се нареди непосредствено след "Банка ДСК" по размера  на отпуснатите заеми за граждани и фирми. А  по брой на издадените дебитни карти - зае пето място след "Банка ДСК",  ОББ, Първа инвестиционна банка и БУЛБАНК.

"Присъствах на подписването на договора за приватизация и само няколко години по-късно - през 2001 г. бяха сринати мраморните и стъклените прегради между клиентите и служителите. По този начин SGEB стана първата банка в България,поддържаща  пряк контакт с клиентите си, без предпазни и бронирани прегради", спомня си Живка Сарачинова, регионален директор в банката.

Всички положени в началото усилия дават възможност за раждането на един иновативен и изграждащ лоялността на клиентите продукт: потребителски кредит "ЕКСПРЕСО", който по онова време се отпуска светкавично, без поръчители и без задължително изискване за превод на заплата по сметка в банката. И всичко това - за първи път в България. Във времена, когато конкурентни банки са изисквали и по 10 поръчители за обикновен потребителски кредит.

Резултатът не закъснява - стотици клиенти търсят  офисите на SGEB, като някои от тях  идват още през нощта, за да са първи при отваряне на гишетата. Така от 0.04% пазарен дял на кредити за индивидуални клиенти през 2000 г., през 2003 г. SGEB достига 8.73% и става третата банка в България по големина на пазарния си дял.

Под френското бомбе 

Постепенно френският мениджмънт решава, че банката трябва да инвестира повече в корпоративния сектор (паралелно с подсилването на банкирането на дребно) и да обхване възможно повече професии. Главният изпълнителен директор в периода 2005-2012 г. Филип Лот и изпълнителният и търговски директор Филип Ламе създават бизнесмодел, който позволява да се реализира стратегия на развитие, едновременно бърза, здрава и стабилна в дългосрочен план. Благодарение на нея, от 800 млн. лева през 2004 г., балансът на банката е доведен до около 3.8 млрд. лева през 2012 г. и до почти 300 млн. лв. нетна печалба за 8-годишния период. Отворени са  50 нови офиса и са разкрити над 700 нови работни места. 

Да влезе OTP Group

Приказките за продажбата на банката плъзват в края на март 2018 година. Като евентуални купувачи са нарочени унгарската OTP Bank (собственик на "Банка ДСК") и няколко инвестиционни фонда. Слуховете се подхранват както от изявления на ръководството на френската банка майка, според които ще бъдат запазени само стратегическите инвестиции, така и от заявките на мениджъри на унгарската банкова институция, че разширяват присъствието си европейските пазари и за тази цел са заделили 1 млрд. евро. 

Информацията за продажбата на "Експресбанк" е потвърдена официално няколко месеца по-късно. Кандидат-купувач е унгарската OTP Group. Тогава  "БАНКЕРЪ първи съобщи, че "Банка ДСК"  ще увеличи капитала си с 600 млн. евро. Тоест - с цената, която "Банка ДСК" ще плати за придобиването на "Societe Generale Експресбанк". На 2 август 2018 г. ”Банка ДСК" подписа договор за придобиване на 99.74% акционерно участие в "Societe Generale Експресбанк" (SGEB).

Консолидацията

В средата на януари 2019 г. OTP Bank - чрез дъщерна "Банка ДСК" - затвори окончателно сделката. Финалът бе отбелязан с корпоративно събитие, на което присъства председателят на УС и главен изпълнителен директор на "Банка ОТП" Шандор Чани. Знаков бе и анонсът, че председателят на УС и главен изпълнителен директор на "Банка ДСК" - Виолина Маринова, заслужено остава начело на обединената банка и ще ръководи процесите по интеграцията.

Последваха рокади в мениджмънта на двете банки. 

БНБ лицензира Доротея Николова, изпълнителен директор на "Банка ДСК" за член на управителния съвет и изпълнителен директор на "Експресбанк". Заедно с нея в ръководството на "Експресбанк" влeзе Дамян Медаров, който оглавяваше Управление "Маркетинг и продажби" в "Банка ДСК". 

Арно Рене Жюлиен Льоклер - дотогавашен главен изпълнителен директор на "Експресбанк" - бе одобрен за член на УС и изпълнителен директор на "Банка ДСК". В ръководството на "Банка ДСК" влязоха още станаха също Михаил Руменов Комитски и Славейко Славейков, които преди продажбата на "Експресбанк" бяха нейни изпълнителни директори.

Краят на "Експресбанк"

На 27 февруари 2020 г. Управителният съвет на БНБ взе решение и  разреши  преобразуването на "Експресбанк" АД чрез вливане по реда на чл. 262 от Търговския закон в "Банка ДСК" ЕАД. След преобразуването "Банка ДСК" ЕАД стана универсален правоприемник на "Експресбанк" АД, която се прекратява без ликвидация.

Ребрандирането на клоновата мрежа на "Експресбанк", както и миграцията на някои от трансакционните услуги, вече са факт. Банкоматите на "Експресбанк" също са прехвърлени към системата на "Банка ДСК", а терминалните устройства за разплащания с карти са в процес на прехвърляне. Ако всички процеси текат плавно и ефективно, новата обединена банка ще заработи в средата на 2020 година.

Към края на 2019 г. Банка ДСК е на втора позиция в страната  с 13.9% пазарен дял, а  след предстоящото вливане на Експресбанк се очаква Банка ДСК да достигне УниКредит Булбанк АД по показателя активи. Банка ДСК реализира 246 млн. лв. печалба през миналата година, генерирайки ръст от 8.2% спрямо 2018 г.

В крайна сметка Експресбанк бе добра придобивка - заради резултатите й в корпоративното банкиране, а също в банкирането на дребно и в лизинговите схеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във