Банкеръ Daily

Финансов дневник

Испанските банки спасиха кожата

Котировките на испанските банки скочиха след като Съдът на Европейския съюз върна диспута за противоречивите ипотечни лихви на националните съдилища на Испания. Магистратите в Люксембург са преценили, че испанските кредитори може и да са заблудили клиентите си за цената на обслужване на жилищните заеми, но това трябва да се решава за всеки отделен случай от регионалните съдебни органи. Анализатори смятат, че това решение ще спаси испанските банки от най-неблагоприятния сценарий - да обезщетяват масово банковите потребители с обратна сила.

Акциите на третия по големина испански кредитор "Каиха банк" поскъпнаха със 7.8% на 3 март след огласяването на присъдата - най-големият дневен ръст от юни 2016-а. Книжата на "Банкиа" пък скочиха с 8.1% - най-мощно от миналия септември. 

Ако казусът, внесен в Европейския съд от клиент на "Банкиа" и описан подробно в електронното издание на "Банкеръ" (https://www.banker.bg/…/obezshteteniia-za-miliardi-zaplashv…), беше решен в полза на ищеца, испанските банки в най-лошия случай можеха да бъдат принудени да обезщетяват потребителите дори по вече погасени заеми и за вече направени погасителни вноски по съществуващи контракти. Потърпевши щяха да са кредиторите, обвързвали ипотечната лихва с кредитния индекс на "Банко да Еспанья" - IRPH, а не с EURIBOR, на първо място "Каиха банк", следвана от "Банко Сантандер" и от "Банко Билбао Биская Аргентария". В най-екстремния сценарий размерът на обезщетенията щеше да достигне 44 млрд. евро.

В решението си от 3 март европейските съдии обявиха, че испанските им колеги трябва да имат право да заменят един индекс с друг, който е по-благоприятен за клиентите. И ако открият, че условията са нечестни, биха могли да анулират договора. В случая с IRPH обаче се оказва, че са ощетени близо един милион потребители, платили средно по 25 хил. евро повече за обслужване на ипотеките си в сравнение с клиентите, чиито заеми са индексирани с EURIBOR.

Върховният съд на Испания се произнесе през 2017-а, че контрактите с IRPH в никакъв случай не са неправомерни, защото са обвързани с официален индекс. Новото решение по казуса ограничава риска за кредиторите и ги улеснява да постигат индивидуални споразумения по всеки отделен заем; още повече, за доста случаи вече има издадени присъди в полза на банките, коментира банковия анализатор на Нурия Алварес на "Рента 4 банко".

Facebook logo
Бъдете с нас и във