Банкеръ Daily

Финансов дневник

Испанският премиер създава нов данък върху банките, за да осигури пенсии

Педро Санчес

Новият испански премиер Педро Санчес обяви снощи създаването на нов данък върху банките, специално предназначен да финансира пенсиите. Мярката е обявена в момент, в който испанското социално осигуряване е в жесток дефицит, предаде Франс прес.

"Ще въведем данък върху финансовия сектор с цел да допълним осигуровките към социалното осигуряване и да допринесем за поддръжката на държавната пенсионна система и за достойните пенсии на нашите възрастни хора", каза Санчес пред депутатите. Той не навлезе в подробности относно този бъдещ данък.

Пред депутатите Санчес каза, че проблемът с пенсиите е най-важното предизвикателство за Испания заедно със заетостта и Каталуния.

"За 10 години е имало 25 процента по-малко раждания в нашата страна", допълни Санчес и подчерта, че създаването на работни места няма да помогне за уреждане на проблема с пенсиите.

Предишното правителство на Мариано Рахой бе изправено през последните месеци пред масови протести на пенсионери, които искаха увеличение на пенсиите. За да успее да плати пенсиите през 2017 г., консервативното правителство отпусна заем от 10 милиарда евро на социалното осигуряване. В края на 2017 г. дългът на социалното осигуряване, натрупан основно от изплащането на пенсиите, достигаше близо 27,4 милиарда евро. Демографската еволюция в Испания доведе до увеличаване на тежестта на пенсиите в държавния бюджет от 21,6 процента на 29 процента от разходите за 10 години.

Пред депутатите днес Педро Санчес каза още, че неговото правителство няма да публикува списък на бенефициентите на данъчната амнистия от 2012 г. Твърди се, че бившият крал Хуан Карлос е един от тях. Тези твърдения бяха направени от негова бивша любовница, германската аристократка Корина цу Зайн-Витгенщайн.

Хуан Карлос абдикира през 2014 г. след повече от 38 години на престола.

Агенция ТАСС акцентира върху друг аспект от изявленията на Санчес пред депутатите. Премиерът призова за открит диалог за уреждане на каталунската криза, отбелязва агенцията.

Санчес каза още, че властите на Испания се готвят в скоро време да преместят тленните останки на диктатора Франко от гробница в монументален комплекс близо до Мадрид, предаде ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във