Банкеръ Daily

Финансов дневник

Испански инвеститори обмислят закупуване на хотели от висок клас в София и Пловдив

Министърът на туризма Христо Проданов се срещна с испански инвеститори и консултанти, проявяващи интерес да инвестират на българския пазар. Гонзало Сивате от Инвестиционния фонф МCP (Mediterranian Capital Partners) и Аллберто Лопес Родо са били впечатлени от представените от министър Проданов възможности за развитие на СПА и балнео туризма в България.

Двамата са потвърдили, че това съвпада с техните анализи, още повече че балнео- и СПА туризмът се практикува целогодишно. От разговорите става ясно, че в плановете на инвеститорите е закупуването на няколко хотела от висок клас в София и Пловдив, както и развитие на проект за балнео туризъм в комбинация с лозя, вино и екотуризъм в района на Розовата долина.

Испанските инвеститори ще открият до края на годината свой офис в София. Дейността ще бъде насочена както към проучване на проекти за инвестиции в туризма, така и в сектора за недвижими имоти в двете страни, като заедно с това и ще предоставят правни и финансови съвети и консултации.

Министър Проданов подчерта, че туризмът е водеща индустрия, както за Кралство Испания, така и за България, и има огромен дял във формирането на БВП на двете страни. Така че важна роля да се компенсира спадът заради коронакризата имат и чуждестранните инвеститори.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Испания в България към края на миналата година възлизат на 973 млн. евро.

България участва активно във всички по-значителни международни и национални инициативи, които се организират в Испания. Ежегодно българската страна участва в туристическото изложение ФИТУР в Мадрид.

Съществуват добри перспективи за осъществяване на съвместни туристически проекти между българските и испанските съвети по туризъм, както и за използване натрупания опит на испанската страна за развитието на вътрешния, селския и градския туризъм.

Преди пандемичната 2020-а по над 89 000 испанци са посещавали страната ни. В същото време Испания е сред най-предпочитаните дестинации за българите, като над 193 000 нашенци са били на екскурзия или почивка в кралството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във