Банкеръ Daily

Финансов дневник

Испания първа лансира свой кандидат за шеф на Еврогрупата

Испания ще предложи своя министър на икономиката Надя Калвиньо като кандидат да оглави Еврогрупата, обяви в четвъртък испанското правителство. Испания е първата страна, обявила своята кандидатура ръководител на съвета на финансовите министри и централните банкери от еврозоната плюс Дания. 

Предложенията за нов председател трябва да бъдат внесени до края на деня. След което ще се проведе гласуването, което е планирано за 9 юли.

Постът е вакантен, след като португалският министър на финансите Марио Сентено обяви по-рано през юни, че няма да търси втори мандат.

Председателят на Еврогрупата се сменя на всеки две години и половина. 

Мадрид отдавна има амбиции да председателства групата. Също така обаче Испания предложи и свой кандидат за ръководител на  ветовната търговска организация. Става дума за външния министър на страната. Аранча Гонсалес Лая. Сега правителството може би ще трябва да прецени внимателно за кой пост иска да лобира повече, коментира агенция "Ройтерс".

Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че ще бъде чест Калвино да оглави Еврогрупата и отбеляза, че тя ще е първата жена, която ще влезе в тази роля.

Facebook logo
Бъдете с нас и във