Банкеръ Daily

Финансов дневник

Испания измести Италия като най-голямото главоболие на инвеститорите

Набъбващият списък от рискове с испански адрес сериозно изнервя инвеститорите. Държавният дълг на Испания изостава от подема на региона, който подкрепи италианските облигации - отколешния високодоходен парий на Европа. Което стесни разликата между доходността на испанските и на италианските дългови книжа до най-малката стойност за последните две години.   

"Ситигруп" пък препоръча на клиентите си да продават испански срещу португалски облигации като се мотивира с растящите фискални проблеми на Мадрид, възобновеното напрежение в региона на Каталуния и перспективата да бъде понижен кредитния рейтинг на Испания след като S&P Global Ratings сведе до отрицателна икономическата перспектива на страната.   

Базовият испански борсов индекс пък е с най-високи загуби сред основните индекси от началото на годината досега.

Коренът на заболяването е поредният сериозен скок в скоростта на разпространение на пандемията от COVID-19 в Европа, който засилва опасенията, че икономическият спад на Испания ще е по-дълбок отколкото на конкурентите й от еврозоната. Ниско адаптивното стопанство на страната и "нефункционалният", според определението на шефа на Испанската централна банка - Пабло Ернандес де Кос, пазар на труда само задъбочават тези тревоги. 

В средата на миналата седмица (на 7 октомври) испанският премиер Педро Санчес обяви нов пакет от държавни стимули в размер на 72 млрд. евро, които правителството ще похарчи за период от три години, за да съживи националната икономика. Според Санчес финансовата инжекция ще повиши БВП с допълнителни 2.5%, ще създаде нови 800 хил. работни места и ще направи местното стопанство по-дигитално и по-зелено. Близо 80% от средствата ще дойдат от фонда за възстановяване на Европейския съюз. Европейската централна банка също осигурява подкрепа чрез програмата си за покупка на облигации, за да смекчи удара от помрачаващата се икономическа перспектива. 

Базовият испански борсов индекс IBEX 35 е загубил почти 30% от пазарната си оценка от началото на 2020-а, а печалбата за акция се е преполовила. Това е двойно по-слаб резултат от прогнозите за широкия европейски борсов индекс STOXX Europe 600, по сметки на "Блумбърг". За сравнение, през същия период, германският DAX 30 е паднал с 5%, точно колкото и швейцарският SMI, френският CAC 40 - с 18%, италианският FTSEMIB - с 19%, FTSE 100 - с 22%, STOXX Europe 600 - с 12 процента. 

Според стратега на "Джей Пи Моргън Чейз" Мислав Матейка, "Италия и Испания са сред най-евтините тържища в света". И банките в частност са сериозно препятствие за пазара заради силно снижените печалби в резултат на нулевите лихвени проценти и забраната на ЕЦБ да изплащат дивиденти.

Доходността на десетгодишните испански облигации прикючи на рекордно ниските 0.17% търговията си през миналата седмица заради безпрецедентните стимули на ЕЦБ и на Мадрид. И макар че кредитните разходи не се очаква да нараснат заради тази подкрепа, инвеститорите все още имат възможност да се позиционират за повишение на доходността в сравнение с конкурентите от периферията Италия и Португалия.  

Инвеститорите са склонни да влагат пари в италиански вместо в испански облигации при надбавка от 55 базови пункта - най-ниската от май 2018-а насам и почти една четвърт под тазгодишната върхова премия. Стесняващият се спред се дължи, от една страна, на намаляването на политическото напрежение на Ботуша след като правителството на премиера Джузепе Конте устоя на натиска на опонента си Матео Салвини в регионалните избори в страната на 20 и 21 септември. На второ място, Италия се очертава като най-големият бенефициент на средства от фонда за възстановяване на Европейския съюз и, според прогнозите на "Ситигруп", БВП ще се върне на предпандемичното си равнище през 2023-а. За разлика от нея, Испания няма да навакса загубеното преди 2024-а - най-късно сред десетте най-големи стопанства на еврозоната, вещаят експертите на "Ситигруп". 

Последните прогнози на испанския кабинет са по-оптимистични - дълбок икономически спад през тази година и евентуално възстановяване до предпандемичните равнища през 2022-а.

Испанският министър на икономиката Надя Калвино обяви на 6 октомври, че очаква 11.2% намаление на БВП през 2020-а и 7.2% растеж през 2021-а с потенциал за увеличение до 9.8% благодарение на фонда за възстановяване на ЕС. Публичният дефицит се оценява на 11.3% преди да се свие до 7.7% през 2021-а, което, според правителството, би могло да се постигне "без орязване на разходите и спартанска дисциплина". Безработицата ще достигне 17.1% през 2020-а и ще спадне леко до 16.9% през 2021-а. Публичният дълг ще е 118% от БВП в края на тази година. 

Тези прогнози ще бъдат използвани за изготвянето на бюджета за 2021-а, който, ако събере достатъчно гласове в парламента, ще е първият за левоцентристкото правителство на малцинството от 2018-а насам. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във