Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Испания и Ирландия с рекорден ръст

Испания регистрира рекордни приходи от туризъм.

Икономиките на Испания и Ирландия отбелязват най-силния ръст в рамките на еврозоната, показват последните данни, цитирани от "Файненшъл таймс". Двете страни бяха сред най-тежко пострадалите по време на световната финансова криза, но по всичко личи, че възвърнатото доверие на инвеститорите ще сложи край на дългия период на лишения, който преживяха.

Рекордните приходи от туризма помогнаха на Испания да реализира тримесечието с най-висок растеж от 2007-а насам, а ирландците достигнаха равнището си отпреди кризата. Испанската икономика е нараснала с 1% през второто тримесечие, докато през първото ръстът е бил 0.9 процента. А съдейки по официалните данни от Дъблин, които бяха забавени заради серия от проверки, сочат,  че ирландската икономика е нараснала с 1.4% през първото тримесечие. Прогнозите на Международния валутен фонд са ръст от 3.1% за Испания и 4 на сто за Ирландия.

Другите най-тежко засегнати от рецесията страни от еврозоната са далече от тези резултати. В края на юни кипърската централна банка ревизира нагоре прогнозата си за растежа през 2015-а до 0.5% и за пръв път за последните три години икономиката на острова поне не е в рецесия. Португалия е в сходна позиция с увеличение на БВП през първото тримесечие от 0.4% на годишна база, Франция е с 0.82%, а Италия - с 0.3 процента.

МВФ очаква 1.5% общ ръст на еврозоната. Същевременно фондът предупреждава, че европейската икономика е "уязвима за удари", вероятно имайки предвид Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във