Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Испанец ще оглави Европейския банков орган

Хосе Мануел Кампа

Комисията по икономически въпроси към Европейския парламент одобри в късните вечерни часове на 26 февруари (вторник) с 35 гласа "за" и осем "против" кандидатурата на бившия банкер на "Сантандер" - Хосе Мануел Кампа - за председател на Европейския банков орган (ЕВА). Той ще замени на поста италианеца Андреа Енрия, който ръководи  ЕВА от 2011 г. , а от 1 януари 2019-а оглави надзора на Европейската централна банка. Енрия е приемник на французойката Даниел Нуи - една от малкото  дами на ръководни длъжности в европейските регулатори. Нейният неподлежащ на удължаване петгодишен мандат изтече на 31 декември 2018-а.

Мануел Кампа - бивш ръководител на отдела за регулиране на глобалната дейност на "Сантандер"  бе номиниран на 19 февруари за шеф на ЕВА от борда на европейския надзорник. Мандатът му е петгодишен и се допуска  възможност за едно подновяване. Кандидатурата му трябва да бъде одобрена окончателно на пленарно заседание на ЕП, което трябва да се състои  на 11 март.

Номинацията на Кампа със сигурност е разочаровала доста от законодателите  в Брюксел, които искат повече жени на управленски позиции във финансовия надзор на общността, особено  след назначението на Енрия в ЕЦБ. Всъщност  нито една дама не фигурираше в краткия списък на кандидатите за поста, обсъждани от борда на ЕВА.

Преди да постъпи в "Сантандер" през 2014-а, роденият на 20 юли 1964-а Кампа е бил професор по финанси в IESE Business School в университета на Навара и секретар в министерството на икономиката в правителството на Хосе Луис Родригес Сапатеро. Бил е консултант на Световната банка, на МВФ, на "Интерамерикън дивелъпмънт бенк", на клона на Федералния резерв в Ню йорк, на Банката за международни разплащания, на Европейската комисия и на Испанската централна банка.

Кампа поема кормилото на ЕВА в деликатен момент - месец преди изтичането на срока за BREXIT. Което налага от юни той да ръководи надзорника от новата му "щабквартира" в парижкия бизнес район "Дефанс". Не са по-малко и сложностите, които добавят в сегашната ситуация  избухналият  през септември 2018-а грандиозен скандал за пране на пари в датската "Данске банк" чрез клона й в Естония, както и откритите от щатските контролни органи сходни проблеми в "Пилатус банк" от Малта и в латвийската ABLV.

В тази връзка ЕВА се опитва да извоюва по-голяма роля за себе си, като гарантира цялостното  спазване на правилата срещу прането на мръсни пари. Европейският банков надзорник предложи да назначи още 12 служители, които да координират усилията на националните финансови контролни органи.

По време на изслушването му в Комисията по икономически въпроси на ЕП на 26 февруари Кампа подчерта, че за общността е огромно предизвикателство да гарантира, че банките изпълняват наредбите срещу прането на мръсни пари. И че  още 12 служители  може да не са достатъчни, макар че мярката, общо взето, е  стъпка в правилната посока.

Законодателите от своя страна изразиха опасения, че Кампа, който е бил шеф на контрола в най-големия испански кредитор, може да срещне затруднения да бъде независим от банките. А французойката Перванш Пере от левоцентристката парламентарна група пък  обърна внимание на колегите си,  че ще дойде време, когато комисията ще трябва "да каже не", ако нито една дама не е номинирана за ръководна длъжност в надзора или в централната банка на ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във