Банкеръ Daily

Финансов дневник

Искров обеща да подаде оставка, когато се намери решение на казуса КТБ

Веднага след като намерим решение на казуса КТБ и след като имаме правителство и сериозно мнозинство, ще проведа своите консултации с всички парламентарно представени политически сили, ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран друг управител на БНБ. Това заяви пред депутатите от временната бюджетна комисия управителят на БНБ Иван Искров в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Ивайло Московски.

Нека не поставяме БНБ в хаос и в невъзможност да взема решения, призова Искров. Той заяви, че не е чиновник, както го обвини преди това Вежди Рашидов.

"Бил съм тук, носил съм отговорност, поканен съм да оглавя Централната банка и нямам никакво основание да се притеснявам от свършените задачи през всичките тези години", каза Искров. Той добави, че е преизбран с конституционно мнозинство от всички партии.


"Умея да нося отговорност и имам чувство за дълг и достойнство", каза Искров.


Той подчерта, че първо иска да види стабилно мнозинство и решение на проблемите, преди да се оттегли. "Изключително чувствителни са ЕЦБ и европейските банкови институции относно независимостта на централните банки, затова нека да спазваме европейското законодателство и да не се правят промени, свързани с независимостта на БНБ", призова Искров.

В отговор на твърдение на финансиста Стоян Александров, че няма достатъчно средства във Фонда за гарантиране на влоговете в банките Искров подчерта, че защитата на влоговете на гражданите е ангажимент на държавата и че именно тя е длъжна да осигури парите, ако те не са достатъчни.

Сега БНБ е длъжна да спази императивната норма на закона и да отнеме лиценза на КТБ, ако окончателните финансови отчети на квесторите на затворената банка потвърдят на 31 октомври дупката от 4.2 млрд. лв., заяви Искров. При отрицателен капитал на една банка БНБ не преценява, БНБ следва закона. "Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, каквито анонси бяха направени през последните дни, законови промени, които да дадат някаква възможност за отлагане на вземането на решението в рамките на по-дълъг срок, но отново подчертавам, това за изискванията, които Законът за кредитните институции поставя пред Централната банка", каза още той.

Гуверньорът съобщи, че и в сряда е имало среща с ключови акционери в КТБ, с които да се обсъдят възможностите за преструктурирането и оздравяването на банката, но не даде детайли за водените разговори. Той отрече БНБ да е против пазарно решение на проблема и отваряне на КТБ.

Иван Искров се оплака, че е бил подложен на невиждан натиск. "КТБ не е изолиран случай в световната история. В нито един случай Централната банка на тези страни не е била подлагана на такъв огромен, ужасен натиск от страна на публиката", допълни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във