Банкеръ Daily

Финансов дневник

Искров: Инвеститорите искат 2.3 млрд. участие на държавата

Получихме оферта от ЕПИК, Оманския фонд и Jemcorp. Това призна от парламентарната трибуна управителят на БНБ Иван Искров.

"Не поставяме под съмнение държавния фонд на султаната на Оман и ги отделяме настрани от другите инвеститори. Вероятно и те не са знаели много неща, които са се случвали в банката. Този инвеститор е минал теста на Централната банка преди години. ЕПИК и другата компания Jemcorp не са проучвани. В писмото им се казва, че не представлява правно предложение. Те искат участие на правителството с 2,3 млрд.лева чрез създадено дружество между тях и правителството 50 на 50. Участието на консорциума щяло да бъде с активи, които ще получат от "Бромак", а участието на държавата - кеш", обяви Искров.

"Не сме се крили никога, дори Гунев, който е в отпуска от юни заради разследване, също е тук днес, за да дава отговори по въпроси, свързани с надзора", посочи Искров на реплика от страна на Лиляна Павлова от ГЕРБ, че не дават достатъчно информация.

"Ние не дискутираме никога "Виктория", но тя следват решенията за КТБ. Ако отнемем лиценза на КТБ, веднага ще започнем по-активно да се занимаваме и с въпроса за ТБ "Виктория"", посочи Искров.

"Временната комисия по бюджет и финанси се превърна в разпит и бяхме изненадани от проект за решение в последните 5 минути. Ще кажа само, че БНБ никога не е бягала от отговорност и не е искала да прехвърля на нечия друга глава. Търсила е съдействието на правителство, парламентарно представени сили, за да се реши въпроса там, където не е имала такъв мандат. Никъде банка в ЕС, дори и в Америка, не решава капитализация на банки без законодателни решения", заяви Искров.

Централна банка не може да лекува търговски банки, не може да дава капитал, не може да дава ликвидност, ако банката има отрицателен капитал, бе категоричен той.

На 20 октомври квесторите внесоха докладите на одиторите, на 21-и УС на БНБ се събра и възложи на одиторите до днес да вземат съответните сцетоводни записвания на база на оценките, така щото тези обезценки в размер на 4,2 млрд. лева да бъдат осчетоводени. Вероятно ще получим отчетите в рамките на следващите няколко дни - това е доста обемен труд. Какво следва оттук-нататък - няма как да не бъде отрицателен собствения капитал въз основа на това, което беше установено от одиторите БНБ очаква, че капиталът ще бъде не просто отрицателен, а силно отрицателен.  БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, която вероятно ще има отрицателен капитал и до 20 работни дни от отнемане на лиценза се започва изплащането на гарантирания размер на влоговете, обясни процедурата шефът на БНБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във