Банкеръ Daily

Финансов дневник

Искров: Готови сме да участваме в законодателни промени за спасяването на КТБ

БНБ е длъжна да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка, ако се потвърдят очакванията за отрицателен капитал в края на месеца, съобщи управителят на Централната банка Иван Искров пред бюджетната комисия в парламента. Не нея присъства и целият Управителен съвет на БНБ, включително и Цветан Гунев.

Искров обаче заяви, че Централната банка е готова да участва в изготвянето на законодателни промени, които да помогнат за спасяването на КТБ.


"БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, ако се окаже, а такива са очакванията на база на анализите, и ако има отрицателен капитал, подчертавам, уважаеми колеги, БНБ не преценява, БНБ следва по закон, императивно, това е императивна норма, да отнеме лиценза на банката. Дали вашата воля ще бъде да се промени законът, каквито анонси бяха направени през последните дни, законови промени, които да дадат някаква възможност за отлагане на вземането на решението в рамките на по-дълъг срок, но отново подчертавам, това за изискванията, които Законът за кредитните институции поставя пред Централната банка", каза Искров пред комисията.


Той допълни, че и днес е имало среща с ключови акционери в КТБ, с които да се обсъдят възможностите за преструктурирането и оздравяването на банката.

"От месец юни досега БНБ с подкрепата на правителството на Република България, две правителства вече, и със служебното, и със самите банки, успя да ограничи негативните ефекти върху останалата част от банковия сектор, които се появиха след поставянето на КТБ и търговска банка "Виктория" под специален надзор. Дотук с огромни усилия и общи усилия опазваме финансовата стабилност в страната, опазваме доверието в банките в България", заяви още управителят на БНБ пред комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във