Банкеръ Daily

Финансов дневник

Исковете по „Гражданска отговорност“ надхвърлиха 1 млрд. лева

Претенциите, депозирани пред  застрахователните компании по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” за 2018 г., доближават сумата от 1 млрд. лв. Това показват последните данни на Комисията за финансов надзор. Тя  е с около  50% по - голяма  от 2017 г. Изплатените пари  за миналата година са над 62 млн. лв. и са със 100 млн. повече в сравнение с година по-рано.

Посочените суми потвърждават твърденията на компаниите, че решението на ВКС, с което се разшири кръгът на  лицата, които могат да искат обезщетения за неимуществени щети, ще доведе до сериозен ръст на този разход.

Данните на финансовия регулатор показват още, че предявените претенции през 2018 г. превишават приходите от премията по задължителната полица през 2017 г. Тогава застрахователните компании са отчели 660 млн. лв. приход, а  изплатените обезщетения са 407 млн. лв.

В началото на декември миналата година бяха обнародвани промени в Кодекса за застраховането, с които се възлага на Гаранционния фонд да изготви проектометодология за определяне на размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди при смърт или телесно увреждане.


Срокът за това е 6 месеца, а след това Комисията за финансов надзор, здравното и социалното министерство трябва да приемат съвместна наредба за утвърждаването ѝ.


До влизане в сила на методологията за далечни роднини и лица, които са създали трайна емоционална връзка, максималният размер на обезщетение за неимуществени щети е 5000 лв. Това беше предложено от председателя  на бюджетната комисия Менда Стоянова. Првоначално тя предложи  да има таван и за най-близкия кръг роднини, които са съпруг, дете и родител, до 20 000 лв. при неимуществени щети.

По време на дебатите по текстовете застрахователите посочиха, че исковете от далечни роднини са се увеличили силно след тълкувателното решение на ВКС, а у нас често се използва практиката да се искат по-високи обезщетения за причинени неимуществени щети.

Данните на КФН за изминалата година показват, че предявените неимуществени претенции са близо 5 пъти по - големи  от имуществените. През 2018 г. вторите са били 157,2 млн. лв. спрямо над 755 млн. за неимуществени.

Принудени от огромните разходи за обезщетения, застрахователни компании предупредиха, че предстои поредно поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". През миналата година тя скочи с над 50% и средната й стойност в момента е между 250 и 300 лв. в зависимост от населеното място. Увеличението вероятно ще продължи и в идните месеци.

Една от причините за новото поскъпване са мерките, които трябва да предприемат застрахователите, след като от края на 2018 г. страната ни бе поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" заради това, че определени компании системно не плащат  щети от катастрофи с наши автомобили в чужбина .

Българското бюро "Зелена карта" бе наказано да внесе гаранция, както и да сключи презастрахователен договор за целия пазар. Гаранцията е от 5 млн. евро, съобщиха представители на  Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Но  засега тя отказва  да посочи  стойността на презастрахователния договор, чието сключване било на финала. Допълнителните разходи, които трябва да направят компаниите заради това презастраховане, неминуемо ще повишат цената на полицата. В началото на 2018 г., когато отново заради неизплатени обезщетения за катастрофи в чужбина международното бюро "Зелена карта" поиска от българските застрахователи извънреден депозит гаранция от 4 млн. евро, "Гражданска отговорност" бе увеличена средно с 12 лв.


Застрахователите се оплакаха и от определени съдебни решения.


Според тях съдилищата продължават да присъждат високи обезщетения от десетки хиляди левове за неимуществени вреди при смърт на пътя. В края на миналата година в Кодекса за застраховане бе фиксирана сума от 5000 лв. за компенсиране на болките и страданията на по-далечните роднини на загиналия - братя, сестри, баби, дядовци и внуци. Някои съдии обаче не се съобразявали с този лимит и определяли неимуществени обезщетения за по-далечните роднини от порядъка на 20-30 хиляди, дори 80-100 хиляди лева. Подобни решения вече имало и на втора инстанция, като съдиите уважавали аргументите, че такова е европейското законодателство, както и че гледат събития, възникнали преди поправката в застрахователния кодекс. Все още няма решения на последната инстанция - ВКС.

Лимитът от 5000 лв. за компенсиране на по-далечните роднини бе приет като временна мярка до въвеждане на ясна методика за определяне на неимуществените обезщетения към роднините на загиналите при автомобилни катастрофи. Даденият 6-месечен срок вече изтича, но Гаранционният фонд още не е готов с методиката. Фондът е наел консултант, който до дни ще представи доклада си пред работната група, съобщиха от АБЗ. Консултантите са анализирали практиката в Германия, Испания, Румъния и Франция. Комисията по финансов надзор и другите заинтересовани институции ще изберат най-подходящия за България вариант.


Очакванията на застрахователите са тази методика да бъде приета до края на годината.


"Настояваме за широко обществено обсъждане на методиката. Съдът ще започне да я прилага едва когато приеме, че тя е справедлива", заяви в сряда Светла Несторова, председател на АБЗ.

Междувременно стана ясно, че според публични проучвания,свързани със  застраховането  доверието към сектора е изключително ниско, а проблемите бързо трябва да бъдат решени. Това коментира пък Калоян Георгиев, основател на Colibra, стартъп, който се насочва към промяна на застрахователния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във