Банкеръ Daily

Финансов дневник

Искове за 12.5 млрд. евро са внесени срещу "Уайъркард"

Кредиторите на фалиралата германска финансовотехнологична компания "Уайъркард" са подали съдебни искове за поне 12.5 млрд. евро, съобщи на 18 ноември германски съд.

"Уайъркард" изпадна в немилост и подаде документи за несъстоятелност на 25 юни, след като одиторът "Кей Пи Ем Джи" отказа да подпише баланса й за 2019-а заради липсващи 1.9 млрд. евро. Активите на платформата за онлайн разплащания по света са обявени за продажба.

Паричните претенции са внесени срещу холдинговата компания на "Уайъркард" на среща на кредиторите с администратора по несъстоятелност на групата. Ищците вероятно ще получат незначителна част от обезщетенията, за които претендират.

Подадени са и искове и извън официално обявените 12.5 млрд. евро срещу различни поделения на "Уайъркард", но те не са направени публично достояние.  

Междувременно, бившият шеф на колабиралата разплащателна група Маркус Браун, е бил задължен да се яви лично на парламентарно изслушване на 19 ноември от Федералният съд на Германия. Браун е арестуван през юли и очаква процес по обвинения в измама на инвеститорите и фалшифициране на сченоводни отчети. 

Съдиите са отхвърлили молбата на защитата Браун да свидетелства чрез видеовръзка, става ясно от писмото им до парламентарната комисия по изслушването, което са видели репортери на "Ройтерс". Адвокатите на обвиняемия са се позовали на сложната пандемична обстановка, която излага на ненужен риск от зараза довереника им, ако той се яви лично пред законодателите. Още повече, това трябва да стане със специален затворнически транспорт до Берлин, в който Браун ще е с белезници. 

Браун и другите обвинени в измама служители на "Уайъркард" отричат да са извършили неправомерни деяния. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във