Банкеръ Daily

Финансов дневник

Искате доходна надомна работа? На-а-а!

Почти всички  е-обяви за сглобяване на играчки и лепене на пликове са измама

При всяка следваща вълна на ковид заразата, нови менте обяви за надомна работа заливат Интернет. Така е и през това горещо климатично и политически лято. С премерено чувство за хумор можем да кажем, че след здравните власти измамниците са вторите по активност, които следят развитието на световната пандемия. И реагират бързо с цел незаконно забогатяване.

Ето една обява. Текстът й гласи (правописът е запазен в оригинал):  "Фирма лидер в производсвото на играчки торбички визитки стикири химикалки картички и много други!Търси да назначи работници за сглобяването им.Работата е рязане лепене сглобяване. Надомна работа е."

Само забележете колко грамотно е написана обявата, но това е малкият проблем. По телефона с бърз тон и недомлъвки се обяснява надве-натри за естеството на работа и с уверен тон се дакларира, че материалите са безплатни, само трябва да се плати такса от 10 лв. Продиктува се адрес, на който да се изпратят парите, разбира се до поискване.

„Хора, не правете грешката да се лъжете по такива обяви, да изпращате пари по банка, на анонимни пощенски кутии и т.н. Възможно е срещу парите си да получите някави материали, но после няма кой да купи изработената продукция, все ще й намерят някакъв кусур. А най-вероятно е просто да изпратите парите и до там да приключи всичко”, предупреждават от икономическа полиция.

Най-често обаче лакомията надделява. „Работодателят ще поиска още и още пари – за още материали, за пазарно проучване, за застраховка на пратките с готова продукция, за детайлни упътвяния как точно се извръшва работата, за ..., катквото се сетите. Веднъж клъвнали, се превръщате в лесна мишена.

Полицията обикновено е безпомощна, защото тя работи с оплаквания на граждани. А ужилените си мълчат, за да не се излагат пред хората.

Въпреки това под ударите на закона попадат някои по-амбициозни „трудови посредници”.

Преди няколко месеца полицията в Пловдив задържа 37-годишен мъж, който е измамил над 80 души в цялата страна с лъжливи обещания за надомна работа. Повдигнати са му обвинения за измама в условията на опасен рецидив, като го грозят между 3 и 10 години затвор, съобщиха от Районна прокуратура-Пловдив.

Мъжът  е от Перник, безработен е, с богато криминално досие, измамник по професия, обяви прокурор Атанас Илиев. Той уточни, че справката за съдимост на задържания е цели 34 страници. От 2012 г. до момента се занимава основно с измами. Последната схема, по която е работел – пускал обяви за надомна работа, като обещавал на кандидатите, че ще сглобяват играчки. За целта искал от всеки да му изпрати 42 лева за материали.

Хората пращали пари, но не получавали работа след това. Единият от измамените сигнализирал в Икономическа полиция-Пловдив. В хода на разследването станало ясно, че по същата схема с пари са измамени над 80 души.

Преди седмици излезе наяве нов нагъл опит за измама и злоупотреба с хората, които се надяват да припечелят допълнително средства.

Във Фейсбук се появиха публикации как действа „работодателят”.

„Той ни обясни подробно, че за да спечелим бърз бонус от немска фирма, е необходимо само да изпратим снимки на дебитната си карта. След това сме щели да получим и работа, отново добре платена. Според експерти става дума за класическа измама и до започване на реална работа не би се стигнало, защото снимките на дебитната карта са достатъчни, за да се теглят пари според лимита на сметката".

Как така?

Получихме и отговор:

"Една немска компания раздава бонуси на български граждани. След това Ви дава една работа - да каните хора. Имат някаква система, умножава Ви парите по няколко пъти. Ще трябва да предоставите Вашата дебитна карта от две страни."

Получихме и имейл адрес, на който да изпратим снимки на дебитната карта. След като демонстрирахме колебание, настояхме за лична среща. Такава ни беше отказана, защото човекът зад профила бил в Амстердам. Договорихме се обаче за разговор чрез мобилно приложение. Беше ни обяснено, че жената, с която уж говорихме има работа, затова с нас се свърза мъж, който се представи като нейния приятел. И започна да ни убеждава: "Вие се притеснявате, ама нищо съмнително няма в това, спокойно. Правим примерно бонуса, след това една компания Ви праща каква работа да правите. В смисъл, каните хора, както примерно аз Вас каня, да правим бонуса, това-онова и примерно, ако направим бонуса за Вас, аз получавам от компанията 100 лева. На ден може да се правят 5-6 души, това са 500-600 лева ей така, лесни пари"

Обещанията стават все по-примамливи - как за месец може да се изкарат около 20 000 лв, без никой да се възползва от данните ти. "Един цент не са барнали, госпожо, спокойно. Никакви проблеми сме нямали, всичко так-так, превеждат, правят и много става бързо превода. Никакъв договор не се сключва. Това е като черна работа, без документи, без нищо. Няма какво да мислите."

Това вече е измама на друго ниво – чиста пирамидална схема за привличане на наивници.

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” няма отношение към тези измами. Това са криминални случаи от компетенцията на икономическа полиция. Но все пак е добре да се чуе мнението на институцията, която е призвана да е гарант за чистите трудови отношения.

"Това е абсолютно класическа измама", каза Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Какво обаче може да ни подскаже, че обявата за работа, на която попадаме е фалшива?

 "Най-сигурните признаци са човекът, подал обявата отказва лични контакти, а комуникацията е само през интернет, телефон, когато зад човека няма фирма, няма офис на фирма, няма място на работата, където да отидете да видите физически, когато ви искат пари", обясни Христова.

И още - работодателите нямат право да събират и съхраняват копия от лични документи на служителите си. "Могат да ги изискат за нуждите на сключване на договора за удостоверяване, но нямат право да съхраняват копия от личните документи, какво остава за дебитни карти", каза още Христова.

БСК изпрати на вниманието на министъра на труда и социалната политика предложение за стартиране на обоществен дебат за съществени промени в Кодекса на труда. В него се казва: „Да се облекчат значително реда и условията за сключване на договори за надомна работа и работа от разстояние, за да станат реална и широко приложима форма на трудовото правоотношение”.

А това има значение, защото ако надомната работа се регламентира по ясно и достътъпът до нея стане по-лесен, все по-малко хора ще прибягват до случайни обяви на мошеници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във