Банкеръ Daily

Финансов дневник

Искат възможно най-скоро България в еврозоната

Европейската комисия планира възможно най-скоро въвеждане на еврото във всички страни-членки на ЕС. Такава информация публикува британският вестник "Дейли експрес.” Това означава, че и България трябва да приема общата валута по-рано от предвиденото.

Според изданието, идеята била лично на председателя Жан-Клод Юнкер, а реализирането ѝ сега ще се ускори заради излизането на Великобритания от ЕС. От Европейската комисия искали да се "ускори доизграждането на монетарния съюз“ и да се сложи край на положението "ЕС с много валути“.

Юнкер настоявал за "задълбочаване на европейската интеграция“, като 8-те държави-членки на ЕС, използващи национални валути, ще трябва да ги заменят с еврото. Освен България, останалите страни, които са извън еврозоната са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция.

Гepмaнcĸият вecтниĸ "Фpaнĸфypтep aлгeмaйнe цaйтyнг“ в същото време cъoбщи, чe pecopът зa финaнcoвa cтaбилнocт, ycлyги и ĸaпитaлoви пaзapи щe бъдe възлoжeн нa зaм-пpeдceдaтeлят нa Eвpoĸoмиcиятa Baлдиc Дoмбpoвcĸиc, който е привърженик на идеята за ускоряване на монетарния съюз. Литoвeцът cмeня бpитaнeцът Джoнaтaн Xил, ĸoйтo нaпycĸa пocтa след Бpeĸсит.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във