Банкеръ Daily

Финансов дневник

Искат увеличаване на цената на цигарите с по 50 стотинки годишно

Неправителствени здравни и стопански организации поискаха по-висок акциз за цигарите и тютюневите изделия като част от политиките за подобряване на общественото здраве. Целта е ограничаване на тютюнопушенето, чрез увеличаване цената на цигарите с по 50 стотинки годишно.

Повишаването на акциза и цените на цигарите и тютюневите изделия е признат като най ефективен метод за ограничаване на употребата им в европейски мащаб, твърди Константин Крачовски, консултант на Световната банка по облагането с данъци на тютюневите изделия:

"Хората твърдяха, че няма кой знае какъв ефект или, че ефекта подклажда незаконната търговия, когато извършихме реформата, но това бяха проучвания, финансирани от самата тютюнева индустрия. А цифрите показват друго - хората започнаха по-малко да пушат, а процентът на незаконните цигари остава същият", добавя Крачовски.

До 2021 г. правителството не планира увеличение на акцизите. Поне това бе записано в тригодишната фискална рамка през 2018 година.

"У нас според плана на икономисти, акцизът трябва да расте стъпаловидно, а парите от него трябва да се разпределят именно за здраве. Това е европейска политика, която страната ни споделя. Всяка една стъпка, която би предпазила хора и подобряването на здравния ефект е стъпка, която ние ще подкрепим задължително", обяви зам.-здравният министър Светлана Йорданова, цитирана от БНР.

В края на ноември при обсъждането на Бюджет 2020 депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров предложи, но дни по-късно се отказа от предложението, косвеният данък да започне да се увеличава плавно през следващите три години. Текстовете са били оттеглени заради неразбирателство с хората от ГЕРБ.

Ако подкрепа бе получил този вариант, най-много - с около 20 стотинки на кутия щяха  да поскъпнат най-популярните и най-евтини марки. Сходни увеличения са предвидени и за бездимните цигари.

Според запознати международните цигарени концерни по-скоро подкрепят идеята на Ревизоро, а местните търговци, които разчитат основно на ниския ценови сегмент (гръцката Karelia и българската "КТ интернешънъл"), са против.

В момента акцизът върху цигарите е на минималното за ЕС ниво, казва Димитров в мотивите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във