Банкеръ Daily

Лиляна Павлова

Искаме да сме равноправни участници в дебата за еврозоната

За България е важно да се присъедини към една реформирана еврозона и затова искаме да участваме равноправно в дебата за бъдещето на еврозоната. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на межднародната конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива“, която се проведе в Дома на Европа днес. Тя допълни, че страната ни подкрепя предприсъединителен инструмент за влизане в еврозоната, но смята, че той не бива да се създава за сметка на ресурса на кохезионната политика.

Европа утре ще бъде такава, каквато я изградим днес. Тази отговорност е тежка, но ако сме заедно, можем да го направим. Неслучайно избрахме за мото на Българското председателство „Съединението прави силата“, каза министър Павлова. Тя заяви, че сега е моментът да обърнем внимание на Западните Балкани – не за да създаваме фалшиви очаквания, а за да начертаем ясен план за всяка държава и стратегическо партньорство за тези, които се нуждаят.

В откриването на форума участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът на университета „Бокони“ , министър председател на Италия (2011-2013) и два мандата еврокомисар, сенатор Марио Монти, Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България. В изказването на вицепрезидента Илияна Йотова също се спря на основните предизвикателства пред ЕС и приоритетите на нашето председателство - дебатите по многогодишната финансова рамка, сигурността, кохезионната политика, Западните Балкани.

Окуражен съм от стратегическия фокус и вниманието върху детайлите в акцентите на предстоящото Българско председателство, каза в началото на конференцията сенатор Марио Монти, който сподели впечатления от срещата с министър-председателя Борисов сутринта. Той се спря върху процеса на дезинтеграция в Европа и коментира част от идеите за бъдещето на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във