Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ирландецът Паскал Донъхю иска отново да е шеф на Еврогрупата

Ирландецът Паскал Донъхю е единственият кандидат за поста, който заема и в момента - председател на Еврогрупата, която е неформален орган, създаден през 1997 г. и обединяващ министрите на финансите министри на 19-те страни от еврозоната. Това се посочва в комюнике, цитирано от Франс прес. В Еврогрупата министрите от еврозоната обсъждат въпроси, свързани с общата им валута.

Председателят имат две години и половина мандат. Изборът на нов председател трябва да стане по време на следващото заседание на Еврогрупата на 5 декември. Паскал Донъхю, който е на 48 години, заема този пост от юли 2020-а.

Шефът на Еврогрупата, заедно с председателите на трите основни институции на ЕС - Урсула фон дер Лайен (Европейска комисия), Шарл Мишел (Европейски съвет), Роберта Мецола (Европейски парламент) и Жозеп Борел (Върховен представител на ЕС за външната политика), е сред фигурите с важен принос за дейността на общността.

Председателят на Еврогрупата ръководи месечните заседания на финансовите министри. Основната й задача е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж и тя отговаря още за подготовката на заседанията на срещата на върха на държавите от еврозоната и на свързаните с тях последващи действия.

Еврогрупата обикновено заседава веднъж в месеца, непосредствено преди заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (Ecofin).

За преизбирането на Паскал Донъхю му е нужно обикновено мнозинство от 10 гласа.  Потенциалните кандидати за поста трябваше да заявят това до днес на обяд.

Еврогрупата бе създадена заедно с еврото през 1998 година. Първият председател - от 2005 до 2013 г., бе Жан-Клод Юнкер от Люксембург. След този пост той застана и начело на Европейската комисия - от 2014 до 2019-а.

След Юнкер поста пое нидерландеца Йерун Дейселблум, който пък бе наследен от португалеца Мариу Сентену.

„Еврото е най-осезаемият символ на европейската интеграция и Еврогрупата ще продължи да бъде готова да предоставя на държавите - членки на ЕС, които не са част от еврозоната, насоки относно политиките, водещи в крайна сметка до успешно участие в еврозоната“, отбелязва Паскал Донахю, председател на Еврогрупата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във