Банкеръ Daily

Финансов дневник

Иран премахва 4 нули от валутата си

На фона на нарастващата инфлация в страната, обхваната от наказателните американски санкции, Иран се подготвя за деноминация на реала - националната валута. Днес иранският президент Хасан Рухани изпрати законопроект до парламента, който ще премахне четири нули от риала, който според съобщенията е загубил около 60% от стойността си, след като президентът Доналд Тръмп се оттегли от иранската ядрена сделка през май 2018 г. Още през април 2018 г. риалът беше с най-ниския си курс спрямо долара за последните 35 години, съобщава CNBC.

Правителственият ход по същество би създал нова валута, наречена „томан“ - име, използвано официално през 30-те години на миналия век. В момента то се използва за означаване на номинал от 10 риала. Иранците вече използват термина, когато изразяват суми в брой в деноминации от 10 риала.

Властите не са публикували подробности относно срока или цената на тази бъдеща промяна.

Иранската икономика е засегната от широкомащабните американски санкции, особено тези, които бяха наложени в петролния й сектор миналия ноември. Безработицата се покачва и според прогнозите, инфлацията ще достигне до 60% през тази година. Когато иранската ядрена сделка беше подписана, един долар беше 32 000 риала. Днес тази цифра е 116 500.

Сключена през 2015 г. от администрацията на Обама, заедно с европейските сили, Русия и Китай, сделката премахна редица финансови санкции срещу страната в замяна на ограниченията на ядрената й програма. След като САЩ се оттеглиха, сделката на практика бе отменена. Иран прекрати редица свои ангажименти по отношение на обогатяването и складирането на уран - стъпки, свързани с постигането на способност за създаване на ядрени бомби, и напрежението между Вашингтон и Техеран скочи рязко, което предизвика опасения от неволен конфликт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във