Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ипотеките с отрицателни лихви настъпват към еврозоната

Дългогодишният стремеж към по-щедра парична политика тласна лихвените проценти към нулеви и отрицателни равнища най-вече в Европа. А една датска банка просто надмина себе си като дори ще плаща на желаещите да вземат ипотеки. Както вече информира banker.bg на 14 август, Jyske Bank - третият по големина кредитор на Дания, предлага ипотечна лихва от минус 0.5% по десетгодишните договори. А банковият лидер Nordea обяви, че пуска 20-годишни кредити с фиксиран нулев лихвен процент и 30-годишна ипотека с 0.5% годишна лихва. Въпросните оферти се отнасят само до олихвяването на заемите и не отменят дължимите такси и комисионни за обработка и поддръжка на кредитните сметки, което запазва положителен годишния процент на разходите (ГПР).

Отрицателните лихви и негативната доходност по държавните облигации са характерни най-вече за Европа, макар че в много големи световни икономики кредитните разходи са близки до нулата. Това стимулира търсенето на жилищни заеми и разпалва яростна конкуренция сред кредиторите. 

Почти 70% от държавите от еврозоната са понижили ипотечните си лихви през тази година, като най-съществени са редукциите в Германия, Кипър, Австрия, Люксембург, Франция, Холандия, Португалия, Белгия и Ирландия. В еврозоната те паднаха до рекордно ниските 1.65% през юни - абсолютен минимум откакто през 2000-а започна събирането на официални данни. 

Германските лихви също слязоха до рекордни низини през 2019-а, като за средния десетгодишен заем те са под един процент. Някои германски кредитори вече предлагат нива в близост до 0.5%, по данни на уебсайта за сравнение на стойностите - Interhyp. Реалната перспектива за по-нататъшни намаления на базовите лихвени разходи могат да свалят доста ипотечни лихви в близост до нула процента. Което вероятно ще има ограничен ефект върху жилищния пазар на страната, защото едва 46% от германците живеят в собствени домове в сравнение с 69% средно за Европейския съюз.

 

Франция също не изостава от тенденцията - 1.39% средна ипотечна лихва през юни, по информация на "Банк дьо Франс". Националният банков сектор е изключително конкурентен - много кредитори се надпреварват да ухажват клиентите с по-евтини оферти. 

Във Великобритания, за разлика от другите развити европейски стопанства, ипотечните лихви се задържат почти без промяна през тази година, въпреки понижението на кредитните разходи като цяло заради влошената икономическа перспектива на страната. Лихвеният процент по двегодишните ипотеки загуби само 8 базови пункта от началото на януари до края на юли срещу 38 точки спад на двугодишните суапови контракти. Една от причините, според анализатори, е, че "Бенк ъф Инглънд" не насърчава кредиторите да се опитват да печелят пазарен дял като занижават изискванията си към клиентите, защото е загрижена за финансовата им сила.

В САЩ средната лихвена стойност на 30-годишните ипотеки е 3.6% - най-ниска от ноември 2016-а. В резултат, скокът на търсенето на жилища изстреля общия размер на ипотечния дълг до 9.41 трлн. щ. долара през второто тримесечие, с което надхвърли достигнатия по времето на финансовата криза от 2008-а връх. Ипотечните брокери също се възползват от подема и се стараят да поддържат темпото: заявките за рефинансиране на ипотеките са най-много от три години насам. Ползите за купувачите на жилища обаче не са толкова съществени в градове като Ню Йорк и Сан Франциско, защото бумът доведе до недостиг на достъпни жилища. 

В Унгария кредитните разходи са доста високи защото местните финансови регулатори държат настрана почти всички длъжници от по-евтините, но не толкова сигурни заеми с плаващ лихвен процент. Фиксираната лихва по десетгодишните ипотеки в момента е около 5% в сравнение с пазарните поти нулеви лихвени проценти. Всъщност, стремежът към сигурност е засилен от спомените за модното увлечение по ипотеките в швейцарски франкове преди финансовата криза. Последвалият срив на унгарския форинт към франка тогава уби надеждите за собствено жилище на 1 млн. унгарци. 

Ипотечните лихви в Гърция са се повишили под бремето на държавните и корпоративни дългове. Средната стойност на плаващата лихва по жилищните заеми е била 3.08% през юни - ръст от 11 базови пункта в сравнение със същия период на миналата година. Планините от проблемни кредити на гръцките банки ги принуждават да се въздържат да отпускат нови заеми дори когато те са гарантирани с жилища.

Ръст на ипотечните лихви е отчетен и в Хонконг заради неспиращите протести, които охлаждат кредитния апетит. И "Ейч Ес Би Си холдингс" и "Стандард чартърд" са повишили ефективните си лихвени равнища с по 10 базови пункта - до 2.48% през юли, по данни на агенция "Блумбърг".

В Япония политиката на отрицателни лихвени проценти на "Бенк ъф Джъпен" прави жилищните заеми напълно достъпни. Десетгодишните ипотеки с фиксирана лихва могат да се получат срещу 0.65%, а "Сумитомо Мицуи тръст банк" предлага дори 0.53 процента. Това стимулира покупките на недвижими имоти и на цените в по-големите градове и помага да се преодолеят годините на спад последвали взрива на пазарния балон през 1991-а. Жилищните цени в Токио и околностите са се повишили с 1.3% през миналата година, а извън големите градски зони - с 0.2% - първият подем от 27 години насам. На територията на цялата страна обаче те са едва 38% от равнищата от 1991-а, по данни на министерството на земеделието. 

Ипотечните лихви в Австралия са паднали с около 40 базови пункта в резултат на лихвените редукции на централната банка на страната през юни и през юли. Средната стандартна плаваща лихва в четирите най-големи местни кредитни институции в момента е 4.94 процента. Спадът на ипотечните лихви в комбинация с облекчаването на правилата за кредитиране и изненадващото преизбиране на десноцентристкото правителство подкрепиха австралийския жилищен пазар. След двугодишен спад имотите в Сидни поскъпват през последните два месеца.

В Южна Африка цените на жилищните заеми остават сравнително високи. Кредитните лихви за най-надеждните клиенти са около 10%, а ипотечните длъжници могат да се надяват на стойности, които варират в широк диапазон - от два процента отстъпка до пет процента надбавка. И докато банките започват да отпускат заеми, за да се конкурират за пазарен дял, ипотечните лихвени проценти вероятно няма да се понижат съществено. Инфлацията се задържа висока, а централната банка държи базовата си лихва над 6% от 2015-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във