Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ипотечното фиаско на Полша

Казусът със заемите в швейцарски франкове в Полша, оспорвани от полските кредитополучатели, стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Той предизвика хаос в пазарните оценки на полските банки и е напът да засегне и инвеститорите в полски правителствени облигации, и полската злота, коментира на 5 август Рафал Бенецки - главен икономист на "Ай Ен Джи банк Сласки" във Варшава. Индексът на акциите на регистрираните на борсата в полската столица кредитори загуби 7% от пазарната си оценка през последните две седмици, в очакване на решението на европейския трибунал, което ще се появи най-рано през септември. Ако то е в полза на ищците, банките ще трябва да набавят спешно допълнителни провизии на стойност поне 80 млрд. злоти (21 млрд. щ. долара) - с 20 млрд. злоти повече от прогнозите на полската банкова асоциация през юни. "Ай Ен Джи банк Сласки" очаква полската валута да се задържи в близост до 4.30 злоти за едно евро през август.

Ядрото на проблема е хитро финансово предложение на полските кредитни институции, което е съблазнило  над половин милион местни домакинства. Окуражавани настойчиво от банките, клиенти са изтеглили г 600 хил. заема в швейцарски франкове и в други валути, основната част - в периода от 2000-а до 2008-а. Предимството било очакваният стабилен курс на полската злота към швейцарския франк и ниските лихвени проценти по швейцарската валута, които правели месечните погасителни вноски над три пъти по-ниски, отколкото по еквивалентните по големина кредити в злоти.

В средата на 2008-а швейцарският франк се е разменял срещу 2 полски злоти и всичко вървяло гладко до финансовата криза от 2007-2008-а, след която франкът пое решително нагоре. Играта загрубя след като на 15 януари Швейцарската национална банка се отказа да поддържа прага на местните пари към единната европейска парична единица от 1.20 франка за едно евро. Същия ден швейцарските пари надхвърлиха 5 злоти и  упорито се задържат силни до наши дни. Полската злота не успя да се възстанови и през последните 11 години е загубила почти половината от стойността си към франка. Заемите на полските кредитори в чуждестранни валути са в размер на 32 млрд. щ. долара. Много собственици на жилища се борят да намалят ипотечните си задължения. Други са на червено, защото стойността на заемите им надхвърля цената на заложените имоти, въпреки поскъпването на жилищата и дори след продажбите им те продължават да дължат пари на банките. 

 

 

Досега в полските съдилища са заведени близо 8 хил. дела от притежатели на ипотеки в чуждестранни валути,  а  кредиторите са спечелили около 90% от произнесените от началото на годината 70 присъди, повечето от които могат да бъдат обжалвани. Най-големи портфейли от кредити в чужда валута имат Bank Millennium, Getin Noble Bank и MBank, които са загубили около една пета от стойността си само през миналия месец.

Повечето кредитополучатели във франкове са от по-заможната част на населението и  по данни на Асоциацията на полските банки  95% са редовни платци, което е по-висок дял от средния за ипотечния пазар. Мнозина обаче твърдят, че ипотечните им договори с банките са несправедливи, съдържат подвеждащи клаузи и е имало ненужен натиск от кредитните инспектори клиентите да изберат точно този тип кредитен инструмент.

Заведени са няколко колективни граждански иска срещу отделни банки за неправомерно предоставяне на заеми във франкове, които атакуват условията в договорите, включително изискването да купуват швейцарската валута по изкуствено завишени курсове.

"Швейцарският" казус стигна до Съда на ЕС в Люксембург. А надеждите на ищците вече са в присъдата на върховния европейски трибунал. Той би могъл да поиска отмяна на противозаконните клаузи или да атакува изцяло законността на идеята за заеми във франкове, защото швейцарската валута никога не е била "на масата" - ипотеките просто са били индексирани към нея. В този случай съдиите могат да решат, че кредитите се погасяват в полски злоти, а лихвите (които от няколко години са отрицателни) - се изчисляват във франкове. За банкерите подобен резултат би бил катастрофален, защото загубата им се оценява на общо 600 млрд. злоти (140 млрд. евро), което би застрашило стабилността на цялата финансова система на страната.

По оценка на анализатори от бранша, сегашното положение е може би най-тежкото в историята за полските банки. Местните финансови регулатори следят изкъсо ситуацията и при негативен развой от Люксембург са готови да помогнат на кредиторите. Банковите шефове обаче не са чак толкова обезпокоени от вероятността за допълнителни провизии, които биха могли да занулят печалбите им. Просто защото колективните граждански искове не са особено популярни в Полша, делата се точат с години и разходите за отделните банки не могат да се предвидят.

Поделението на "Комерцбанк" - MBank, обяви в началото на август, че към 30 юни в кредитния му портфейл е имало заеми в швейцарски франкове на обща стойност 13.8 млрд. злоти. Поне 377 млн. злоти от тях ще бъдат атакувани в съда. Мениджърите на "Ай Ен Джи банк Сласки" преценяват, че при неблагоприятен сценарий ще имат едно губещо тримесечие заради скромния им кредитен портфейл в швейцарски франкове. Докато на конкурентите им той ще струва няколко тримесечия на загуба.

С наближаването на времето за издаване на европейската присъда, кредиторите се стремят да са в крак с времето. Много от тях финансират лобистки групи, които присъстват на парламентарни изслушвания и притискат политиците и протестиращите.

Преди месец пък парламентът прие съкратена версия на закон в подкрепа на лицата, изтеглили заеми в швейцарски франкове. В него е заложено създаването на специален фонд в Полската банка за развитие, който да отпуска по 460 евро месечно в продължение на три години за онези, които не могат да обслужват ипотеките си. Предвидена е и възможност за домакинствата,които са  на червено да вземат назаем до 17 хил. евро, за да покрият дължимите суми дори след продажбата на имотите им. Временна подкрепа ще могат да ползват и ипотечни кредитополучатели в просрочие по заеми в полски злоти, ако загубят източника си на доходи, но са с добри кредитни досиета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във