Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ипотечният дълг в САЩ достигна рекорд

Ипотечният дълг на САЩ достигна рекорд през второто тримесечие на 2019 г., надвишавайки пика, достигнат по време на финансовата криза през 2008 г., съобщава Wall Street Journal. В периода април-юни 2019 г. дългът на Вашингтон е нараснал с 162 милиарда долара до 9,4 трилиона долара, надминавайки цифрата от 9,2 трилиона долара, записана през третото тримесечие на 2008 г., според доклад, публикуван от Федералната банка в Ню Йорк.

Ипотечното кредитиране през второто тримесечие нарасна със 130 милиарда долара спрямо предходното тримесечие и достигна 474 милиарда долара, надвишавайки показателите от 2017 г. Това стана, след като гражданите на САЩ се наредиха на опашка, за да се възползват от ниските лихви, особено чрез рефинансиране.

Според регулатора обаче ипотечният дълг за 2019 г. е различен от този за 2008 г., тъй като условията за кредитиране са се затегнали в страната, а неплащанията на задълженията по дълга стават по-рядко. Кредиторите сега изглеждат все по-прецизни по отношение на това кой да получава заеми. Средният кредитен рейтинг за кредитополучателите, които са получили нова ипотека през второто тримесечие на 2019 г., е 759, което съответства на класацията „много добро“, докато едва 10% от кредитополучателите имат кредитни резултати под 651, се казва в доклада.

Докато номиналните ипотечни салда сега са малко над предишния пик, наблюдаван през третото тримесечие на 2008 г., ипотечните просрочия и средният кредитен профил на ипотечните кредитополучатели продължават да се подобряват, се посочва още в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във