Банкеръ Daily

Финансов дневник

Йордан Цонев спекулира с името на Дянков за управител на БНБ


"Финансовият гуру на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за шеф на БНБ", пусна информационната бомба депутатът от ДПС Йордан Цонев в интервю за "Нова телевизия" в петък (14 януари). И дооформи тезата си, че подобна номинация би станала единствено с намесата на Иво Прокопиев. 


Цонев, както казва народната мъдрост е "от стара коза яре" и не споделя бомбастични предчуствия пред публика. Освен ако ... това не го устройва. И тъй като неговия съратник Пеевски, след зашеметяващо скоростно забогатяване претърпя пълно фиаско, сега двамата отново ще творят на законодателния фронт. Та това донякъде обяснява защо името на бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков, отново изплува напред в новинарския поток. За онези, чийто спомени са поизбледнели само ще напомним, че Дянков бе припознат като човек на Прокопиев в кабинета "Борисов 1", но че зад истинското му лансиране тогава стои Кристалина Георгиева - сега шеф на МВФ. 

И за да не разводняваме историята е достатъчно да кажем, че едва ли управляващата коалиция с мандат на "Продължаваме промяната" ще излъчи за свой говорител по такъв важен въпрос - като управлението на БНБ, именно депутатът Цонев. Факт е обаче, че изборът на нов гуверньор и двама подуправители на Централната банка е сред предстоящите кадрови избори на новия парламент, тъй като и тримата настоящи централни банкери са с изтекли мандати. Това обяснява и зачестилите медийни спекулации по темата. Стоят някакви хора в сянка и кадруват, а медиите украсяват виденията им. По този начин, като евентуална номинация, бе пуснато в обръщение и името на Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. 

Всъщност на дневен ред в парламентарната бюджетна комисия е изборът на нови членове на Фискалния съвет, чийто мандат изтече. Очаква се следващата седмица да бъде обявена процедурата за излъчване на кандидати и начинът за избирането им. След едноседмично обсъждане те ще бъдат изслушани в бюджетна комисия и след нейната благословия ще бъдат гласувани от парламента. Така че около 27 януари вече ще може да се коментират номинации. 

Изготвянето на процедура за избор на управител на БНБ ще е следващата парламентарна задача, което най-вероятно ще се случи около средата или до края на февруари. Отделно от това новият управител на Централната банка ще трябва да предложи свои номинации за подуправители, които също ще бъдат гласувани от парламента след изслушването им в парламентарната бюджетна комисия. Така че ни очакват интересни времена, дано само изборите са правилни за да вървят нещата с догонваща скорост и във вярната посока. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във